بازداشت یک معلم به خاطر اعتراض به سند همکاری ایران و چین

«بتول امینی ده‌یادگاری»، آموزگار مقطع ابتدایی، در شهر مشهد صبح روز ۱۶فروردین۱۴۰۰ در منزلش بازداشت شده است. او تاکنون با خانواده‌اش تماس نگرفته و محل نگهداری او مشخص نشده است. درباره وضعیت این معلم زندانی با فرزندش «فوآد سجودی فریمانی» گفت‌وگو کرده‌ایم. او می‌گوید: «مادرم به دلیل اعتراض به توافق بیست‌وپنج ساله ایران و چین در فضای مجازی بازداشت شده است.»

***

«هشت روز است که مادرمان را در مشهد بازداشت کرده‌اند، هنوز نمی‌دانیم در کدام زندان یا بازداشتگاه است. هیچ تماسی هم نگرفته است.»

این بخشی از صحبت‌های «فوآد سجودی فریمانی» فرزند «بتول امینی ده‌یادگاری» آموزگار مقطع ابتدایی در دبستان‌های شهر مشهد در گفت‌وگو با ایران وایر است. معلمی که از صبح روز شانزده فروردین‌ماه ۱۴۰۰ با مراجعه ماموران امنیتی به منزل شخصی‌اش بازداشت شده است.

خانم امینی همسر شهید «غلامعلی سجودی فریمانی» و مادر «فواد سجودی فریمانی» زندانی سیاسی سابق و فعال حقوق بشر است. به گفته فوآد، مادرش به دلیل اعتراض به «سند همکاری ایران و چین» در فضای مجازی بازداشت شده است.

امضای توافق همکاری ۲۵ ساله ایران و چین در هفتم فروردین ۱۴۰۰ و تعهداتی که ایران در مقابل دولت چین داده با واکنش گسترده شهروندان در فضای مجازی روبه‌رو شد و در برخی شهرهای ایران نیز تجمعاتی شکل گرفت.

فوآد سجودی فریمانی به ایران وایر می‌گوید علاوه بر مادرش  تعداد دیگری از شرکت‌کنندگان در تجمع اعتراض به سند همکاری ایران و چین در مشهد هم بازداشت شده‌اند؛ اما خانواده‌های‌ آن‌ها در مورد این بازداشت‌‌ها تا این لحظه اطلاع‌رسانی نکرده‌اند. او که خود تجربه بازداشت چهارماهه و انفرادی در بند دو الف زندان اوین را دارد، در این مورد می‌گوید: «من حدود چهار ماه در دو الف سپاه بوده‌ام. نصف بیشتر این مدت را در انفرادی و انزوای مطلق بودم. در تمام این مدت، مادر من کوچکترین مصاحبه‌ای نکرد، به این امید که حکومت به من رحم کند. ولی در نهایت کیفرخواست اعدام برای من صادر کردند.» به باور فرزند خانم امینی «سکوت خانواده‌ها یعنی دادن چک سفید امضا به بازجو و شکنجه‌گر»

فوآد سجودی که تا پیش از بازداشت و در نهایت ترک ایران در آبان‌ماه ۱۳۹۰ دانشجوی دکترای مهندسی پزشکی در دانشگاه امیرکبیر بوده، سرانجام در ۱۴اردیبهشت۱۳۹۰ در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی «پیرعباسی» دادگاهی شده و حکم هشت سال زندان برای او صادر شده است.

پنج سال از این حکم به خاطر «توهین به مقدسات»، ۲ سال به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» بود و یک سال آن به اتهام «توهین به بنیان‌گذار جمهوری اسلامی و رهبر فعلی» آن بوده است. علاوه بر آن ۱۰۰ ضربه شلاق به خاطر «توهین به احمدی‌نژاد» و ۱۰۰ هزار تومان هم به اتهام توهین به شورای نگهبان در حکم او آمده است. این در حالی است که بازجویان اطلاعات سپاه در متن کیفرخواست او که با سر برگ «یالثارات» بود، اتهام فوآد را «سبالنبی» اعلام کرده و درخواست اعدام داده بودند. اما قاضی پیرعباسی حکم هشت سال زندان را برای او صادر کرد. صدور این حکم باعث خروج او از ایران شد.

فواد سجودی فریمانی به محض اطلاع از بازداشت مادرش، اقدام به اطلاع‌رسانی در توئیتر و گفت‌وگو با رسانه‌ها کرده است؛ اما همین موضوع موجب شده که دیگر اعضای خانواده ارتباط خود را با او قطع کنند: «به‌خاطر مصاحبه‌هایی که انجام دادم، ارتباط من با افراد فامیل و خواهر و برادرم کلا قطع شده. من از روز اول گفتم که اجازه نمی‌دهم مادرم در سکوت خبری در بازداشت بماند و بابت افشای این ماجرا به‌هیچ عنوان پشیمان نیستم.»

به گفته او گروگان‌گیرها اولین جمله‌ای که به خانواده گروگان می‌گویند این هست که اگر به پلیس اطلاع بدهید، گروگان را می‌کشیم: «جمهوری اسلامی هم هر وقت کسی را به اسارت می‌گیرد، اولین جمله‌ای که به خانواده او می‌گویند این است که اگر رسانه‌ای کنید، برای زندانی بدتر خواهد شد. این شباهت تصادفی نیست.»

آقای فریمانی با اشاره به عدم تماس تلفنی مادرش از محل بازداشت و همچنین مراجعات بی‌نتیجه خانواده، تا پیش از قطع ارتباط با او، به مراجع قضایی برای تبدیل قرار بازداشت به وثیقه خبر داد و در ادامه گفت: «ماموران با تفتیش منزل و با ضبط وسایل الکترونیک شامل گوشی تلفن همراه و تبلت، ایشان را با دستبند به محلی نامعلوم منتقل کرده‌اند. در حالی که بازپرس پرونده درخواست فرزندان برای اطلاع از نحوه گذاشتن قرار وکالت برای این پرونده را با هتاکی و رفتار نامناسب و تهدید به قرار عدم دسترسی پاسخ داده است.»

به گفته فوآد سجودی، به احتمال زیاد حفاظت اطلاعات سپاه مشهد مسئول بازداشت مادرش بوده و ایشان همانند بسیاری از بازداشتی‌های دیگر در جمهوری اسلامی برای اعتراف به اتهامات واهی تحت فشارهای روانی قرار دارند.

فوآد سجودی فریمانی درباره مادر خود می‌گوید: «مادرم از معلمان شاغل در آموزش و پرورش است، اصالتا اهل روستای ده‌یادگاری از توابع سیرجان، ولی خانواده پدری او از فعالان سیاسی با سابقه در شهرستان تربت جام هستند. او به علت سختی فراوانی که قبل و بعد از انقلاب، در زمان جنگ ایران و عراق و پس از شهادت همسر خود، متحمل شده‌، از بیماری‌های مختلفی رنج می‌برد.»

او که در توئیتر خود هم به اطلاع‌رسانی درباره مادرش پرداخته، با اشاره به سابقه زندگی این معلم بازداشتی می‌نویسد: «مادر من انقلاب را دیده، شکنجه‌های پدرش را دیده، جنگ و گلوله و خمپاره را دیده، شهادت شوهرش را دیده، زندان و شکنجه پسرش را دیده، این زن را از چه چیزی می‌خواهید بترسانید؟»

او در گفت‌وگوی خود با ایران وایر خبر از بازداشت تعدادی از اعضای خانواده شهدا را  داد که به سند همکاری ایران و چین معترض بودند، ضمن درخواست شکستن سکوت توسط خانواده‌ها درباره سوءاستفاده جمهوری اسلامی از این خانواده‌ها گفت: «متاسفانه بخش بزرگی از جامعه ایران، تنفری را که از جمهوری اسلامی و دارودسته خامنه‌ای دارند، به خانواده‌های شهدا تعمیم می‌دهند. در حالی که بخش بزرگی از خانواده‌های شهدا هم مثل بقیه مردم از این حکومت متنفرند. مثل خانم فاطمه سپهری در میان خانواده شهدا کم نیست، اما همه توان و شجاعت مبارزه در این حد را ندارند.»