پرونده سازی از هیچ برای وکلا؛ محکومیت جلال فاطمی به یک‌سال زندان

جلال فاطمی، وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای دادگستری مرکز در تهران از محکومیت خود در دادگاه تجدیدنظر انقلاب تهران به یک‌سال حکم تعزیری خبر داد.

جلال فاطمی، وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای دادگستری مرکز در تهران از محکومیت خود در دادگاه تجدیدنظر انقلاب تهران به یک‌سال حبس تعزیری خبر داد. به گفته این وکیل دادگستری مصادیقی که برای اتهاماتی همچون «توهین به مقدسات و اقدام علیه امنیت ملی» به او نسبت داده شده همه از میان پست‌هایی که در فضای مجازی منتشر کرده است مستند شده‌اند.

جلال فاطمی می‌گوید: « من یک استوری گذاشته بودم با این مضمون که عجیب است به دنبال روزه‌خوار می‌گردند که مجازاتش کنند اما دنبال گرسنه نمی‌گردند که سیرش کنند. این مصداق توهین به مقدسات از طریق ترویج روزه‌خواری در نظر گرفته شده است.»

به گفته این وکیل دادگاه انقلاب یکی از پست‌های او را که حاوی تصویری از رییس جمهور روسیه بوده در پرونده گذاشته‌اند و آن را مصداق اتهام «توهین به مقامات» قرار داده‌اند: «توهین به رهبر به دلیل انتشار پستی درباره فاطمه سپهری و متهم کردن نظام به دیکتاتوری با انتشار تصویر پوتین که او را ارباب نظام خطاب کرده بودند مصداق این اتهام بوده است.»

حمایت از اعتراضات زن زندگی آزادی، انتشار تصاویر دختران و زنان با حجاب اختیاری و مبارزه مدنی روزمره آن‌ها، حمایت از توماج صالحی و نوید افکاری از دیگر مصادیق اتهامی علیه این وکیل دادگستری برشمرده شده است.«به سخره گرفتن حجاب و قوانین ارث در اسلام» از دیگر موارد اتهامی است که به آقای فاطمی نسبت داده شده است. او به ایران وایر گفته است که این اتهام فقط به خاطر انتشار تصویر دختران بدون حجاب در برابر تابلوی ترویج حجاب است. من به طنز نوشته بودم که با توجه به قوانین ارث در اسلام که برای زنان نصف مردان است این دختران هم نیمی از حجاب را به ارث برده‌اند.»

به باور جلال فاطمی انتساب چنین اتهاماتی به او و دیگر وکلای دادگستری کاملا ساختگی و از روی لجبازی است:« اصلا پرونده من باید در شهرستان خدابنده زنجان مورد بررسی قرار بگیرد چون من فعالیتم را آنجا آغاز کرده‌ام. شاید تنها کسی بودم که در این شهر سنتی و مذهبی از جنبش زن زندگی آزادی حمایت کرد به همین دلیل این اقدامات شاید به دلیل مرعوب کردن بیشتر مردم خدابنده باشد. یک دلیل دیگر چنین پرونده‌سازی هم این است که به ما بگویند ما می‌توانیم از هیچ برای شما پرونده بسازیم و شما را زندانی کنیم.»

جلال فاطمی پیشتر گفته بود که استوری اینستاگرامی که مصداق توهین به مقدسات درنظر گرفته شده، بازنشر یک پست از «علی کریمی»، بازیکن نام‌آشنا و شناخته شده سابق تیم ملی ایران بوده است:‌ «این توصیه علی کریمی که گفته بود فطریه را به‌جای دادن به سازمان‌ها به سطل آشغال بریزند تا به دست مستحقان برسد، شد توهین به مقدسات. در دادگاه قرار شد که من پست‌ها و استوری‌های انتقادی‌ام را حذف و فعالیت خود را در اینستاگرام متوقف کنم. با اینکه من اینکار را انجام دادم، باز هم تیرماه متوجه شدم که پرونده‌ام با قرار جلب، به دادرسی و کیفرخواست به شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب رفته است و ۱۹تیر هم جلسه دادگاهم برگزار شد. حالا در خصوص اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به یک سال حبس محکوم شده‌ام. این رای قابل تجدیدنظرخواهی است و به آن اعتراض خواهم کرد، اما پرونده‌سازی برای همه همکاران ما با همین الگو پیش رفته است.»

این عضو کانون وکلای دادگستری مرکز در ادامه به ایران‌وایر می‌گوید که حتما در خصوص رای صادر شده که تا همین‌جا هم در روندی غیرقانونی برای صدورش طی شده درخواست اعاده دادرسی خواهد کرد: « من از توهین به مقدسات تبرئه شدم ولی از بابت اقدام علیه امنیت نظام به یک سال زندان محکوم شده‌ام. این حکم حداکثر مجازات برای این اتهام است در حالی که طبق وحدت رویه برای صدور حداکثر مجازات حتما باید دلیل ارائه شود در حالی که در پرونده من چنین نشده است. حتی حکم هم به ما ابلاغ نشده و ما فقط موفق شده‌ایم آن را بخوانیم ولی امکان نسخه‌برداری برای درخواست اعاده دادرسی هم به ما داده نشده است.»

او در جریان پیگیری پرونده خود متوجه شده است که حتی در خود دادگاه انقلاب پرونده او بعنوان متهم یا محکوم وجود ندارد: «در جریان یکی از پیگیری‌هایم شماره پرونده را فراموش کرده بودم. در دادگاه انقلاب درخواست کردم از یکی از رایانه‌ها شماره پرونده را به من بدهند جالب بود که من بعنوان وکیل در آن سیستم پرونده داشتم اما بعنوان مجرم، محکوم یا متهم خیر.»

جلال فاطمی همراه با دستکم ۷۷ وکیل دادگستری دیگر حوالی نیمه اردیبهشت، به شعبه ۷ دادسرای اوین احضار شد. از جمله وکلایی که همراه با او در این جلسه حاضر شده بودند می‌توان به «ثمین چراغی، حسن یونسی، علی مجتهدزاده، علی شریف‌زاده، ابوالفضل حمزه،‌محمدعلی کامفیروزی، سعید شیخ، ابوذر نصراللهی، سارا حمزه‌زاده، میترا ایزدی‌فر، مرجان اصفهانیان، امیرحسین غفاریان» اشاره کرد.در ابلاغیه همه وکلای احضار شده این جمله قید شده بود که «نتیجه عدم حضور، جلب است.»  تا موضوع جدی‌تر از «دعوت برای گفت‌وگو» به‌نظر برسد.

ایران وایر ۹ مهر ۱۴۰۲