نقض حقوق بشر در ایران به صورت سیستماتیک و سازماندهی شده بهدستور سران حکومت ادامه داشت
سال ۱۴۰۰ نیز مانند ۴۰ سال گذشته در میان نقض حقوق بشر سران دولت به پایان رسید. در این سال حتی بر ابعاد سرکوب و نقض حقوق بشر و ملیتها در ایران افزوده شد. سرکوب اعتراضات در خوزستان، اصفهان، سیستان و بلوچستان و سایر نقاط ایران شکل جدیدی به خود گرفت. دستگیری فعالان مدنی، اعدام کودکان و آزار خانواده قربانیان همچنان ادامه داشت. ممنوعیت واردات واکسن باعث کشتار صدها هزار تن از مردم و بیماران کرونایی در کشور شد. محدودیتهای بیشتر بر زنان، سرکوب اعتراضات و… نمونههای دیگری از این نقض حقوق بشر میباشد.
سرکوب اعتراضات به بیآبی
سرکوب اعتراضات در سال ۱۴۰۰ شکل جدیدی به خود گرفت. نیروهای امنیتی برای سرکوب اعتراضات مردم خوزستان به بیآبی، به سوی آنها آتش گشودند. به گفته منابع حقوق بشری نزدیک به ۱۰ جوان کشته و شمار زیادی زخمی شدند. نیروهای امنیتی در ادامه به دستگیری وسیع مردم و جوانان اقدام کردند.
ماموران دولتی برای سرکوب کشاورزان در اصفهان نیز از سلاح ساچمهای استفاده کردند. در این سرکوب شمار زیادی از مردم توسط ماموران از ناحیه چشم مورد اصابت قرار گرفتند. این اقدام که نقض حقوق بشر میباشد موجب نابینایی شماری از معترضان شد. مردم در هر دو استان در اعتراض به کمبود آب تجمع کرده بودند.
- خوزستان؛ دستگیری بیش از ۲هزار تن از جوانان در اعتراضات به بیآبی
- اعتراضات اصفهان؛ فیلمهای حکومت نظامی در سطح شهر
افزایش سرکوب سیستماتیک در سال ۱۴۰۰
دادگاههای انقلاب، در این سال نزدیک به ۱۳هزار ماه حبس تعزیری برای متهمان سیاسی و عقیدتی صادر کردند. همچنین در این سال صدور احکام غیرانسانی مانند کور کردن چشم، شلاق و قصاص ادامه داشت.
حکومت ایران با تصویب قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» گام دیگری در راستای نقض حقوق زنان برداشت. همچنین در این سال طرح «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» که به صیانت مشهور بود به تصویب مجلس رسید. با اجرای این طرح استفاده آزاد از اینترنت بشدت محدود خواهد شد.
نقض حقوق بشر با تیراندازی به سوی مردم
بنا به گزارشات فعالان حقوق بشر، در سال ۱۴۰۰ نیروهای امنیتی بارها به سمت مردم تیراندازی کردند. در بیش از ۲۰۰ شلیک کور و بیضابطه نیروهای امنیتی ۹۱ تن جان باختند. این آمار شامل ۲۶ کولبر، ۱۳ سوختبر و ۵۲ شهروند عادی میباشد. این آمار شامل مواردی است که توسط مردم یا رسانهها اعلام شده است. بدلیل جو سرکوب و اختناق آمار واقعی به یقین بیشتر از آمار منتشره میباشد.
صدور احکام اعدام درسال ۱۴۰۰
در سال ۱۴۰۰ دادگاههای جمهوری اسلامی حداقل ۳۳۳ نفر را اعدام کردند. از این افراد، ۱۲ تن زن و ۳ نفر کودک مجرم بودند. در این سال با افشای نوارهایی از رفتار زندانبانان با زندانیان رسوایی جدیدی برای قوه قضاییه ایجاد شد. این نوارها نشاندهنده رفتار غیرانسانی و اسناد غیرقابل تکذیب نقض حقوق بشر در ایران میباشد.
ادامه اعتراضات در سال ۱۴۰۰
در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲۷۰۰ تجمع اعتراضی در ایران شکل گرفت. بیش از ۶۰۰ فقره از این تجمعها مربوط به اعتراضهای کارگری بود. اعتراضهای سراسری معلمان و اعتصاب و اعتراض نفتگران کشور از گستردهترین این اعتراضها میباشد.
این گزارش تنها گوشهای از نقض حقوق بشر در کشور میباشد. بدلیل جو اختناق و سرکوب بسیاری از اعمال و نقض حقوق بشر توسط سران و ماموران حکومت در این آمار نیامده است. سران حکومت تلاش میکنند که با نقض اولیه حقوق مردم آنها را سرکوب کنند. اما افزایش اعتراضات نشان میدهد که این سلاح نه تنها دیگر کارآیی ندارد، بلکه به ضد خودش نیز عمل کرده است.