یکی از بارزترین نمودهای عجز سران رژیم ولایی در حل بحرانهای اجتماعی- اقتصادی کشور، بیکاری گسترده بین جوانان است. نتیجهٔ سرشماری و آمارها نشان میدهند که میانگین سنی ۸۵ میلیون شهروندان کشورمان ۳۲ سال است. این نشانگر آن است که جوانان نهفقط بخش عمدهٔ جمعیت کشور را تشکیل میدهند، بلکه در مقام فعالترین نیروی اجتماعی کشور میتوانند نقشی مؤثر در پیشرفت و توسعه کشور داشته باشند. نهفقط در کشور ما، بلکه در تمام جامعههای بشری، تاریخ نشان داده است که بدون درنظر گرفتن این نقش و خواستهای جوانان، پیشرفت و امیدواری به آینده نهفقط در بین جوانان بلکه در تمامی جامعه مختل میگردد….
نرخ بیکاری جوانان در برخی استانهای کشور بهرغم وجود شماری زیاد از جوانان تحصیلکرده که از مهارتهایی مختلف برخوردارند، حتی در سطحی بالاتر از سطح میانگین بیکاری جوانان در سراسر کشور است.
گزارش فصلی مرکز آمار ایران نشان میدهد نرخ بیکاری در تابستان سال ۱۴۰۰ با هشت دهم درصد افزایش نسبت به بهار به ۹.۶ درصد رسیده است. در کنار این، میزان اشتغال در ایران، مخصوصاً در بین زنان، همچنان بسیار کمتر از دوران پیش از همهگیری کرونا است.
طبق این گزارش تابستان امسال ۲۳ میلیون و ۴۰۴ هزار ایرانی شاغل بودهاند که این رقم ۱۳۶ هزار نفر کمتر از تابستان پارسال، و یک میلیون و ۳۴۶ هزار نفر کمتر از تابستان ۱۳۹۸ است.
با وجود کاهش شاغلان، شمار بیکاران (افراد جویای کار) هم نسبت به دو سال پیش کاهش یافته و از ۲.۹ میلیون نفر به کمتر از ۲.۵ میلیون نفر رسیده است.
دادههای مرکز آمار نشان میدهد که ضربه اصلی کاهش فرصتهای شغلی را زنان متحمل شدهاند.
با آغاز همهگیری کرونا در زمستان ۱۳۹۸ میزان اشتغال هم در بین زنان و هم در بین مردان افت کرد.
ولی اگرچه شمار مردان شاغل به سطح ۲۰ میلیون نفری پیش از همهگیری بازگشته، شمار زنان شاغل همچنان حدود یک میلیون نفر (بیش از ۲۰ درصد) کمتر از اواسط سال ۱۳۹۸ است.
محدودیتهای ناشی از همهگیری کرونا به اشتغال زنان در بسیاری از کشورهای جهان ضربه زد؛ چرا که با بسته شدن مدارس و مهدکودکها، زنان مجبور شدند برای نگهداری از فرزندانشان در خانه بمانند.
گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که میزان مشارکت اقتصادی زنان همچنان بسیار پایینتر از دو سال پیش است و شمار زنان شاغل و جویای کار از پنج میلیون و چهارصد هزار نفر در تابستان ۱۳۹۸ به چهار میلیون و دویست هزار نفر در تابستان امسال رسیده است. به عبارت دیگر، حدود یک میلیون و دویست هزار زن بازار کار ایران را ظرف دو سال گذشته ترک کردهاند.
نگرانی از این است که این کاهش اشتغال زنان، حداقل در بخشهایی از اقتصاد ایران، موقتی نباشد.
آمارها نشان میدهد که در حالی که شمار زنان شاغل در بخش صنعت ایران ظرف دو سال گذشته حدود سیصد هزار نفر کاهش یافته، شمار مردان شاغل در این بخش در همین مدت سیصد هزار نفر بیشتر شده است.
شمار زنان شاغل در بخش کشاورزی هم ظرف دو سال گذشته افت شدیدی داشته و از نزدیک به یک میلیون نفر به ۶۶۵ هزار نفر رسیده است. به عبارت دیگر، از هر سه زن شاغل در این بخش، یک نفر در دو سال گذشته شغلش را از دست داده است.
چهار دهه خیانت رژیم ولایت فقیه به آرمانهای انقلاب بهمن ۵۷ باعث شده است که معضل بیکاری همراه با بسیاری دیگر از کمبودها و رنجها به مردم کشور ما و بهخصوص بهجوانان تحمیل شود.