عملکرد ضد مردمی رژیم ولایت فقیه در برخورد با همه گیری ویروس کرونا در مجموع ادامه و بخشی از همان سیاست های فاجعه باری است که کشور و ده ها میلیون ایرانی را با فقر و محرومیت و دشواری های روز افزون مواجه کرده است. ….
به گزارش همدلی، درگیری مردم با پرستاران در مراکز درمانی بیشتر شده است. سویه دلتای ویروس کرونا چنان سرایتپذیری بالایی دارد که هر فرد مبتلا بهراحتی میتواند ویروس را به ۹نفر دیگر منتقل کند، از همین روی طی روزهای گذشته شیوع گسترده این ویروس سبب افزایش موارد ابتلا به کووید۱۹ شده است، تعدادی از این بیماران در وضعیت وخیم بیماری هستند و باید هرچه سریعتر از خدمات مراقبتی بهرهمند شوند. در این شرایط هجوم بیماران بهمراکز درمانی سبب شده آنها با عدم پذیرش برای بستری مواجه شوند؛ چراکه تختها پر شده است و کمتر بیمارستانی میتواند بیمار جدیدی بستری کند. از طرفی بهدلیل شلوغی بیمارستانها و کمبود پرستار خدماتی که به بیماران ارائه میشود کیفیت مناسبی ندارد. همه این موارد سبب افزایش نارضایتی شده است طوریکه دبیرکل خانه پرستار میگوید: «پرستاران دم دستترین عضو کادر درمان برای بروز این خشونت هستند.» از این روی طی روزهای گذشته ویدئوهای متعددی در فضای مجازی نشان میدهد کادر پرستاری مراکز درمانی بهعلت درگیر شدن با مراجعه کنندگان به بیمارستانها، صدمه دیدهاند. محمد شریفی مقدم در ادامه گفتوگو با روزنامه همدلی ضمن اشاره به کاهش تابآوری در دوران کرونا بیان میکند: «کرونا حدود ۱۸ماه است که همه را درگیر خودش کرده است. در این ۱۸ماه محدودیتهای زیادی برای مردم ایجاد شده، برای نمونه بخش زیادی از امکانات تفریحی و ورزشی مورد استفاده قرار نمیگیرند، یا افراد بازنشسته معمولاً درخانه ماندهاند. بنابراین میزان اضطراب و افسردگی در جامعه افزایش پیدا کرده و سبب شده تابآوری مردم کاهش پیدا کند. از طرفی این میزان از کاهش تابآوری برای کادر بهداشت و درمان بهویژه پرستاران هم اتفاق افتاده است. کرونا امتحانی بود که نشان داد مدل حکمرانی در وزارت بهداشت بهشدت متزلزل و ناکارآمد است، طوریکه امروز مسئله کرونا رها شده و ماجرا از دست مسئولین خارج شده است. در این شرایط تمام آوار وضعیت کرونایی کشور بر سر پرستاران خراب شده است.»
وی ادامه میدهد: «پرستاران در خط اول و سنگر نخست مبارزه با کرونا هستند، این افراد ۱۸ماه تحت فشارهای سنگین روحی و روانی قرار دارند، هر روز تعداد زیادی از مردم جلوی چشمان آنها فوت میشوند، در میان فوتیها افراد جوانی هستند که آدمی دلش از مرگ آنها به درد میآید. بنابراین الان خود پرستاران دچار بحران شدهاند. با وجود نیروی کم ۱۸ماه فشار سنگین کاری روی پرستاران آنها را خسته کرده است، درحالیکه هیچ حمایت روحی، روانی، مادی و موارد انگیزشی هم برای آنها وجود ندارد.»
دبیرکل خانه پرستار تصریح میکند: «همه این موارد سبب شده تحمل پرستاران کم شود، مردم هم بهواسطه گرفتاریهایی که دارند تاب و تحملشان کاهش پیدا کرده است. گاهی مراجعه کنندگان به بیمارستانها وقتی با نبود و کمبود خدمات مواجه میشوند دم دستترین گروه برای اعتراض به عملکرد نظام بهداشت و درمان، وزیر بهداشت، ستاد ملی کرونا، رئیسجمهور را پرستاران میبینند، بنابراین به پرستار حمله میکنند، پرستاری که خودش زیر پرفشارترین وضعیت ممکن قرار دارد. در چنین شرایطی مردم حق دارند ناراحت باشند اما حق بیشتر با پرستاران است، وقتی نسبت میان پرستار و جمعیت در حد کشورهای عقب افتاده است و بار بیمارستانها ۱۰برابر شده با کمبود نیرو چگونه میشود خدمات ارائه کرد؟ این وظیفه دولت است که در چنین شرایطی نیرو استخدام کند، در آزمونی که ۲۴اسفند برگزار شد ۷۰هزار نفر شرکت کردند که قرار بود ۴۰هزار پرستار بهکار گرفته شوند، این تعداد در ادامه به ۱۳هزار پرستار کاهش پیدا کرد، این ۱۳هزار نفر الان ۶ماه است که وارد سیستم پرستاری کشور نشدهاند، درصورتی که با این همه کمبود نیرو مواجه هستیم چرا این تعلل میشود؟» شریفی مقدم ادامه میدهد: «اگر بهجای پول دادن به داروهایی که هیچ خاصیتی برای درمان کرونا ندارد ۵۰هزار پرستار به کادر پرستاری اضافه کنند بخش زیادی از مشکلات در شرایط کنونی برطرف میشود چراکه بیماری که درگیر کرونا شده است به مراقبت نیاز دارد نه جراحی. بخش زیادی از داروهایی که استفاده میشود توجیهی ندارند، اما بهخاطر رانتهایی هست که برای کسب درآمد بیشتر دارند منابع را بهسمت داروها میبرند، درحالیکه آنها پرستار کم دارند. امروز پرستارها از کار بریدهاند چراکه میدانند کسی به داد آنها نمیرسد.»
دبیرکل خانه پرستار با اشاره بهوضعیت نامناسب بیماران و کمبود تخت در بیمارستانها میگوید:«امروز افراد با درگیری ۶۰درصدی ریه در هیچ بیمارستانی پذیرش نمیشوند، چراکه برای آنها تخت خالی وجود ندارد، درحالیکه بیمار با ۴۰درصد درگیری ریه باید در بیمارستان بستری باشد. بنابراین وقتی مریضی با درگیری ۶۰درصدی هنوز در خانه است یعنی بیماران بستری شده در بیمارستان مشکلات بهشدت بیشتری دارند. در ادارهها بهدلیل کاهش نیروی کار و استفاده از مرخصی کرونایی با کاهش ارائه خدمات و افزایش تجمع مردم مواجه هستیم. این نشان میدهد مدیریت فشل شده است. تجمع مردم در ادارهها سبب شیوع کرونا میشود. در بخشهای مختلف شاهد این ناکارآمدی در مدیریت کرونا هستیم. بهنظر میرسد وضعیت کرونا در ایران رها شده است. اگر قبلاً گفتم وزارت بهداشت در آستانه فروپاشی هست الان باید بگویم فروپاشیده است.»
وی ادامه میدهد: «مدیریت کرونا از دست مدیران در رفته است. فقط میشود به مردم توصیه کرد خودتان مراقب خودتان باشید که کرونا نگیرید چراکه اگر مبتلا شوید؛ کسی نمیتواند برای درمان شما کاری انجام دهد. وضعیت کنونی کرونا در ایران مانند این است که یک سد شکسته باشد و آب پشت آن دارد شهر را با خودش میبرد. همه چیز را دارد خراب میکند و این خرابی تا کجا برسد خدا میداند. البته احتمالاً کرونا در آینده کم خواهد شد. چراکه از میان افرادی که مبتلا میشوند تعدادی از آنها فوت میکنند و تعدادی دیگر در بدنشان آنتیبادی ترشح میشود و تقریباً ایمن میشوند. وقتی شدت شیوع بیماری زیاد شود این ایمنی جمعی در جامعه افزایش پیدا میکند، بنابراین مگر از این طریق سایه کرونا در ایران کم شود نه اینکه مسئولین اقدام خاصی انجام داده باشند.»
شریفیمقدم با اشاره به استفاده کردن از ظرفیت تعطیلات دو هفتهای برای بهبود روند کنونی شیوع ویروس کرونا عنوان میکند: «اگر در جایی مانند کانادا یک ماه همه را تعطیل کردند، به هر فرد ۲هزار دلار پول دادند، یعنی مایحتاج اولیه فرد تامین میشد. لذا محدودیت باید همزمان با حمایت باشد. یعنی وقتی در کشور محدودیت اعمال شود اما امکانات و حمایت آن اعمال نشود فایده ندارد، وقتی برای افرادی که قرار است دو هفته در خانه بمانند بسته معیشتی درست نکنند این تعطیلی دو هفتهای فایدهای ندارد، مردم که همه حقوقبگیر نیستند یکی کاسب است اگر مغازهاش را باز نکند دیگر نان شب برای خوردن ندارد. بنابراین من خودم با اعمال تعطیلات سختگیرانه دو هفتهای موافق هستم، اما باید از مردم حمایت کنند که کسی واقعاً از خانه خارج نشود. اگر همراه با حمایت از مردم دو هفته بهمعنای واقعی تعطیل شود قطعاً به بهبود وضعیت موجود کمک میکند چراکه زنجیره انتقال ویروس قطع میشود.»