گزارشی از وضعیت کارخانه سیمان کارون و تعطیلی خط تولید بدلیل قطعی برق

کارگران کارخانه سیمان کارون بدلیل قطعی برق و تعطیلی خط تولید به مرخصی اجباری فرستاده شده‌اند

کارخانه سیمان کارون در کیلومتر ۴۵ جاده گل‌گیر به مسجد سلیمان در استان خوزستان قرار دارد. ظرفیت اسمی کارخانه۳۲۰۰ تن در روز می‌باشد. سهامدار اصلی کارخانه خانواده علاقبندیان، بنیاد مستضعفان و آستان قدس رضوی هستند. خانواده علاقبندیان سهام‌دار عمده این مجموعه محسوب می‌شود.

فرسوده بودن فاز یک کارخانه سیمان کارون

کارخانه سیمان کارون
کارخانه سیمان کارون

فاز یک کارخانه سیمان کارون در سال ۷۹ آغاز بکار کرد. این فاز هم اکنون در وضعیت نامطلوبی است. ماشین‌آلات خط تولید خیلی سریعتر از پیش‌بینی‌های شرکت‌های سازنده فرسوده و بعضا از مدار خارج شده‌ است.

کوره سیمان در وضعیتی کاملا غیراستاندارد در حال فعالیت است. بدنه کوره بسیار آسیب‌پذیر شده تا آنجا که هر ماه میلیاردها تومان صرف نسوزکاری کوره می‌شود. در این وضعیت احتمال انفجار و یا ذوب بدنه کوره دور از انتظار نیست.

عدم نظارت واحد بهداشت و ایمنی H.S.E. و نادیده گرفتن شاخص‌های حداقلی استاندارد، زمینه ساز به خطر افتادن سلامت کارگران می‌باشد.

راه اندازی نشدن فاز دوم کارخانه سیمان کارون

مطالعات احداث فاز دوم این کارخانه انجام و در سال ۸۱ خرید ماشین‌آلات خط تولید انجام شد. اما راه‌اندازی آن با گذشت بیش از ۲۰ سال اجرایی نشد. قطعات خریداری شده در فاز یک کارخانه انبار و در حال فرسوده شدن است. کلیه منابع ارزی و ریالی آن از بانک‌ها دریافت شده اما بیشتر آن صرف کارهای خارج از کارخانه شده است. با میزانی از ارزها، ماشین‌آلاتی خریداری شده که بعد از گذشت ۲۰ سال هنوز راه‌اندازی نشده است.

کارگران پس از اعتراضات سال ۹۹، توانستند با تغییر مدیریت کـارخانه سیمـان کـارون کلیه حقوق و بیمه معوقه خود را دریافت کنند. کارگران توانستند با اعتراضات گسترده خود مدیریت فاسد کارخانه و عوامل آنرا اخراج کنند. اما مدتی است که همان عوامل درحال بازگشت به سرکارهای قبلی خود هستند.

وضعیت کارگران کـارخانه سیمـان کـارون

کارگران روزمزد و قراردادی این شرکت از حداقل حقوق به نسبت سایر کارخانه‌های سیمان برخورد هستند. نیروهای رسمی این کارخانه از ۴۰۰ نفر به ۱۵ نفر تقلیل یافته است. کارگران جدید، آموزش فنی نمی‌بینند تا به آنها حقوق کارگر فنی داده نشود. کمبود آموزش فنی باعث آسیب‌های فراوانی به خط تولید شده است.

قطع برق کارخانه بدلیل کمبود برق در کشور

با شروع قطعی‌های گسترده برق درکشور، دولت برای جلوگیری از اعتراضات مردم برق صنایع را کم کرده است. برق اختصاص داده شده به کـارخانه سیمـان کـارون تا پایان مرداد ماه ۱۴۰۰نزدیک به ۱.۵ مگا وات است. در حالیکه تنها واحد آسیاب سیمان ۳ مگاوات برق نیاز دارد. خط تولید کارخانه نیز به ۸ مگا وات برق نیاز دارد. بهمین دلیل خط تولید متوقف شده و کارگران به مرخصی اجباری فرستاده شده‌اند. تنها تعداد محدودی برای حفظ و نگهداری و تعمیرات به سرکارهایشان می‌آیند.

کارگران بدلیل فرسوده بودن خط تولید و عدم راه‌اندازی فاز دوم نگران امنیت شغلی خود هستند. همچنین آنها نگران بازگشت مدیران فاسد و حاکم شدن دوباره رانت و فساد بر کارخانه می‌باشند.

مشکلات رفاهی کارگران کـارخانه سیمـان کـارون به شرح زیر است:

  • بیمه درمانی ناقص
  • تراز نبودن حقوق با سابقه و سختی کار پرسنل
  • عدم رعایت بهداشت در محیط کار
  • عدم آموزش کارگران

 دیکتاتوری حاکم بر کشور با رسیدگی نکردن به وضعیت صنایع و تعطیلی آنها زمینه را برای بیکاری کارگران فراهم می‌کند. یک نمونه آن کـارخانه سیمـان کـارون است. این کارخانه بعد از گذشت ۲۰ سال از راه‌اندازی بدلیل عدم رسیدگی فرسوده و هر آن تهدید تعطیل شدن دارد. این یک نمونه از وضعیت صنایع کشور است که به گورستانی از ماشین آلات فرسوده تبدیل شده است.