معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی قم از شناسایی ۲۲۶ کودک کار و خیابان طی سال جاری در این شهرستان خبر داد. به گفته وی عواملی از جمله فقر فرهنگی و اقتصادی، نابسامانی خانوادگی اعم از طلاق، اعتیاد و خشونت و نابسامانی های اجتماعی اعم از بیکاری و تورم، اتباع بیگانه و مهاجرت نقش بارزی در گسترش پدیده کودکان کار و خیابان دارد.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایرنا، معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی قم گفت: “از ابتدای سالجاری تاکنون حدود ۲۲۶ کودک کار و خیابان در قم شناسایی شدند”.
مریم علیشیری با اشاره به اجرای طرح حمایت اجتماعی از کودکان کار و خیابان اظهار داشت: “بارزترین شاخصه این طرح این است که از ادبیات جرمسازی و جرمانگاری برای کودک و خانواده و تعقیب وگریز دوری شده و جمعآوری به ساماندهی تغییر پیدا کرده و بحث توانمندسازی به صورت شاخص مطرح شده است”.
وی خاطرنشان کرد: “کودک دراجرای این طرح از اهمیت زیادی برخوردار است و توانمندسازی آن با استفاده از ظرفیت خانواده در دستور کار قرار دارد و سعی داریم با حفظ شان کودکان نسبت به حمایت اجتماعی آنان اقدام کنیم”.
علیشیری افزود: “موضوع کودکان کار و خیابان به عنوان یکی از پنج آسیب اولویت دار کشور مطرح است و عواملی از جمله فقر فرهنگی و اقتصادی، نابسامانی خانوادگی اعم از طلاق، اعتیاد و خشونت و نابسامانی های اجتماعی اعم از بیکاری و تورم، اتباع بیگانه و مهاجرت نقش بازری در گسترش پدیده کودکان کار و خیابان دارد که در این طرح از ظرفیت سازمان های مردم نهاد برای شناسایی کودکان استفاده میشود و اجرای طرح گرچه به علت شیوع کرونا با تاخیر شروع شد اما توسط موسسه های تحت نظارت در حال اجرا می باشد”.
وی افزود: “پیشگیری و برطرف کردن مخاطرات و آسیبهای اجتماعی، بازتوانی کودکان کار و خیابان و خانواده ایشان، کاهش تصدی گری دولت، افزایش امکان دسترسی جامعه هدف به خدمات و گسترش خدمات خارج از مرکز از جمله اهداف این طرح در توانمندسازی کودکان است”.
علیشیری با اشاره به وظایف سازمان های همکار بهزیستی در این طرح یادآور شد: “شهرداریها در زمینه تخصیص فضا و تجهیز اماکن مذکور همچنین در خصوص فراهم نمودن امکان استفاده کودکان از فضاهای فرهنگی و ورزشی و نظارت بر پیمانکاران به منظور منع به کارگیری کودکان و همکاری در اطلاع رسانی شهری وظیفه دارند و نیروی انتظامی نیز در خصوص ایجاد ارتباط حرفه ای با کودکان و تامین امنیت ایشان در انتقال به مراکز، تامین امنیت مرکز و پرسنل آن در موارد اظطرار، ممانعت از ایجاد اختلال در فعالیت مرکز توسط سرپرستان کودکان و در نهایت ایجاد فضای امن در محوطه اطراف مرکز به منظور مراجعه ایمن کودکان و خانواده ها نقش دارد”.
علیشیری تصریح کرد: “پزشکی قانونی نیز در زمینه انجام معاینههای پزشکی مورد نیاز و کمیته امداد امام هم در خصوص اولویت بخشی به انجام حمایت های لازم معیشتی، اجتماعی و تحصیلی از کودکان کار و خانواده آنان و همچنین فراهم آوردن زمینه اعزام و ماندگاری دایم کودکان در محل سکونت (مبدا اصلی) اقدام مینمایند”.