گزارشی از اعتراضات کارگری در چندین پالایشگاه و پتروشیمی نسبت به عملی نشدن وعده پیمانکاران

اعتراضات کارگری در چندین پالایشگاه و پتروشیمی به دلیل عملی نشدن وعده پیمانکاران و نرسیدن کارگران به مطالبات‌شان ادامه دارد.

 بنا بر خبرهای دریافتی از منابع کارگری، کارگران پیمانکاری در برخی از مراکز نفتی از جمله در شرکت‌های جندی‌شاپور در فاز یک، پتروشیمی سبلان، شرکت تناوب واقع در فاز ۱۴ در کنگان،  شرکت‌های فاز ۲۲ و ۲۴، شرکت آزمون فلز، پارس کنگان فاز ١٣ و  شرکت اکسیر، علی‌رغم وعده‌های پیمانکاران، هنوز به مطالباتشان نرسیده‌اند.

در برابر اعتصاب گسترده کارگران پیمانکاری پایپینگ و جوشکاری، در شمار بسیاری از شرکت‌ها و پالایشگاه‌های نفت، پتروشیمی و نیروگاه‌ها، پیمانکاران از ترس گسترش دامنه اعتراضات کارگری عقب‌نشینی‌هایی کردند و وعده و وعید‌هایی دادند.

اما در خیلی جاها این وعده‌ها عملی نشد و بعد از بازگشت کارگران به سرکار، پیمانکاران برای شکستن صف متحد اعتراض، اعلام کردند که کارگران برای گرفتن مطالبات‌شان تک به تک مراجعه کنند.

 به این ترتیب در برخی شرکت‌ها مبلغی به مزد کارگران پایپینگ و جوشکار اضافه شد و یا طلب کارگران تسویه گردید؛ اما در بسیاری دیگر، افزایش مزدی صورت نگرفته است و هنوز بخشی از کارگران حتی دستمزدهای معوقه خود را نگرفته و بعضا تا ٤ ماه مزد طلب دارند.

این درحالی است که کوچکترین اقدامی برای بهبود وضع خوابگاهها و غذاخوری‌ها و وضعیت کاری و معیشتی کارگران صورت نگرفته است و وقتی کارگران به این وضعیت اعتراض می‌کنند به اخراج و قرار گرفتن نام‌شان در لیست سیاه تهدید می‌شوند.

 در مقابل این خلف وعده‌ها و ترفندهای پیمانکاران، بخشی از نفت‌گران حاضر به مذاکره فردی نشده و همچنان سر کار نمی‌روند؛ بسیاری از کارگرانی هم که مراجعه کرده‌اند، اکنون پشیمان هستند.

براساس این گزارش از منابع کارگری، اکنون زمزمه‌های اعتصاب و اعتراض در میان کارگران پیمانی در شرکت‌های مختلف نفت و موسسات وابسته به آن دوباره بالا گرفته است.

علاوه بر این که اعتصابات اخیر یک نقطه عطفی در فضای مراکز نفتی و موسسات وابسته به آن ایجاد کرد، اکنون صدای اعتراض نفت‌گران از جاهای مختلف شنیده می‌شود.

چند نمونه از اعتراضات در پالایشگاه‌ها، پتروشیمی و نیروگاه‌های برق که طی چند روز گذشته برقرار بوده، به قرار زیر است:

روز چهارشنبه ٩ مهر ماه، جمعی از کارکنان نیروگاه گازی سیکل ترکیبی آبادان، در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات مزدی خود در مقابل درب ورودی این نیروگاه دست به تجمع زدند و روز جمعه ۱۱ مهر ماه نیز مجددا حدود ۱۰۰ نفر از این کارگران، از عدم پرداخت بخشی از مطالبات مزدی، سنواتی و عیدی خود از ابتدای سال ۹۹ خبر دادند.

روز چهارشنبه ٩ مهر ماه، در ادامه اعتراضات قبلی، کارگران بخش خدمات شرکت پتروشیمی اروند، در اعتراض به محرومیت از امنیت شغلی و  اقدام پیمانکار جدید به انعقاد قرارداد‌ حجمی دست به تجمع زدند. قرارداد حجمی یعنی، کارفرما بدون در نظر گرفتن تعداد مورد نیاز کارگر، از کارگران کار سنگینی را می‌کشد و به طور مثال، در جایی که نیاز به ٤ کارگر است، پیمانکار می‌خواهد با یک کارگر کار خود را به پیش برد که کارگران پتروشیمی اروند، به این بساط بردگی و چپاول اعتراض دارند.

روز سه‌شنبه ٨ مهر ماه، کارگران بخش‌های مختلف شرکت برق ویس (رامین)، در اعتراض به تعویق پرداخت حقوق و سایر مزایای شغلی، چندین ماه حق بیمه و به اجرا گذاشتن طرح خصوصی‌سازی در این نیروگاه و اخراج‌ها، بار دیگر در مقابل ساختمان شرکت در اهواز، تجمع کردند.

در خبرهای قبلی گزارش کرده بودیم که واگذاری ۴۹ درصد از سهام این نیروگاه به بخش خصوصی، از چندی پیش آغاز شده است که پشت این واگذاری‌ها، چپاول و دزدی و تعرض به زندگی و معیشت کارگران قرار دارد و کارگران تجربه آن را دارند و به آن اعتراض دارند.

کارگران شرکت برق رامین، خواستار توقف این خصوصی‌سازی‌ها و پرداخت فوری طلب‌هایشان هستند و می‌گویند: «در صورت انجام این واگذاری‌ها، باید حقوق آنها ٦٥ درصد افزایش یابد و مطالبات دیگر آنان چون حق مناطق جنگ‌زده و حق مسکن پرداخت شود.»

به گفته کارگران با توجه به این که تعداد نیروی پیمانکاری در این نیروگاه بیش از نیروهای رسمی است، با واگذاری سهام به بخش خصوصی، شمار زیادی از آنها شغل خود را از دست خواهند داد و خواستار رسمی شدن قراردادهایشان هستند؛ تعداد کل کارکنان پیمانکار نیروگاه رامین، ۹۵۲ نفر است.

روز شنبه ۵ مهر ماه، کارکنان نفت عضو پروژه ۲۰۰۰ واحد مسکن مهر نفت اهواز، در اعتراض به بلاتکلیفی ۱۰ ساله تحویل مسکن‌هایشان هم زمان با بازدید نمایندگان مجلس با همراهی مدیر کل راه و شهرسازی استان خوزستان از محل این پروژه، تجمع کرده و خواهان به سرانجام رساندن بیش از ۷۰۰ واحد نیمه‌کاره و بی‌سرانجام شدند.

بنا به گفته منابع کارگری، در پالایشگاه‌های نفت، پتروشیمی و نیروگاه‌های برق که پیمانکاران علی‌رغم وعده‌های داده شده، طرح کمپین پنجم اعتراض سراسری را اجرا نکردند، اعتراضات و اعتصاب در چشم‌انداز است.