مرگ یک کولبر بر اثر سرمازدگی در شهرستان سقز

یک کولبر در ارتفاعات بخش سرشیو شهرستان سقز واقع در استان کردستان، بر اثر سرمازدگی جان خود را از دست داد. کولبر متوفی روز گذشته به همراه ۲۲ کولبر دیگر در منطقه میشیاو بخش سرشیو در برف و کولاک گرفتار شده بودند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایرنا، کامل کریمیان، فرماندار ویژه سقز گفت: “یک کولبر در ارتفاعات روستای میشیاو واقع در بخش سرشیو شهرستان سقز، در پی سرما جان خود را از دست داد”.

وی با اشاره به اینکه بامداد روز شنبه ۱۲ بهمن، ۲۳ کولبر در قالب سه گروه در این منطقه گرفتار کولاک شده بودند، افزود: “در مرحله اول امداد و نجات، ۱۵ نفر از آنان توسط نیروهای امدادی سپاه ناحیه سقز، مردم محلی و امدادگران نجات یافته و به روستای «مام سفیدین» منتقل شدند و جستجو برای یافتن ۲ نفر دیگر از همراهان این افراد ادامه دارد اما تاکنون اطلاع دقیقی از وضعیت آنها در دسترس نیست”.

کریمیان ادامه داد: “پس از انتقال این ۱۵ نفر به منطقه امن مشخص شد یک گروه ۶ نفره دیگر از کولبران نیز در این منطقه گرفتار کولاک شده‌اند که بلافاصله تیم‌های امداد و نجات کوهستان جمعیت هلال احمر همراه با اهالی روستاهای منطقه و نیروهای امدادی تلاش برای یافتن این افراد را آغاز کردند”.

فرماندار ویژه سقز، با بیان اینکه پس از چند ساعت تلاش، پنج نفر از این افراد سالم پیدا شده و به منطقه امن منتقل شدند، اضافه کرد: “متاسفانه نفر ششم از این افراد با هویت مشخص به دلیل سرمای هوا در ارتفاعات منطقه جان خود را از دست داده بود که بدلیل صعب العبوری منطقه و تاریک شدن هوا امکان انتقال جسدش میسر نشد. امیدواریم با مساعد بودن هوا این کار روز یکشنبه ۱۳ بهمن ماه انجام شود”.

فاضل منیعی، رییس جمعیت هلال احمر سقز نیز گفت: “از اوایل وقوع حادثه، جمعیت هلال احمر سه تیم امداد کوهستان را به منطقه میشیاو سرشیو اعزام کرد و هنگام پیدا شدن ۱۵ نفر، چهار نفرشان که مصدومیت جزیی داشتند را مداوا کردند”.

وی افزود: “سرنوشت ۲ تن از این کولبران هنوز نامعلوم است و اطلاعات دقیقی در خصوص وضعیت آنها در دست نیست ولی بستگان و اقوام آنها اعلام کردند در سلامت هستند”.

سقز با بیش از ۲۲۶ هزار نفر جمعیت دومین شهرستان پر جمعیت استان کردستان است که در ۱۹۰ کیلومتری شمال سنندج مرکز این استان قرار دارد و  ۳۴ کیلومتر مرز با اقلیم کردستان عراق دارد.

کولبری، شغلی کاذب و مشقت بار است که مردم مناطق مرزی در پی فقدان فرصت های شغلی به آن روی می آورند و سالانه ده ها تن در مواجهه با خطرات طبیعی و یا در پی شلیک نیروهای مرزبانی کشته و‌ یا زخمی می شوند.

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، پیشتر با انتشار یک گزارش مشترک به بررسی عملکرد نیروهای نظامی و تلفات وارده به شهروندان به خصوص در نقاط مرزی کشور در محدوده زمانی سال ۲۰۱۸ پرداخته است.

بر اساس این گزارش به غیر خسارت های مادی، قتل حیوانات بارکش و حوادث روی داده از جمله سرمازدگی و بهمن، قتل ۴۸ کولبر (باربر مرزی) و زخمی شدن ۱۰۴ تن آنان توسط نیروهای مرزبانی و انتظامی در محدوده غرب و شمال غربی کشور مستند شده است.

مطابق این آمار، در کنار افرادی که هویت آنان به عنوان کولبر روشن شده، ۳۰۰ شهروند در ۱۱ استان کشور به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به واسطه عمل قوای نظامی دچار حادثه شدند.​/ هرانا