هر چند ارزیابی دقیقی از خسارتهای وارده به بخش کشاورزی در سیستان و بلوچستان نشده اما مشاهدات عینی و اظهارات اعضای تشکلهای صنفی و کارگری نشان میدهد زمینهای کشاورزی حداقل در چند شهرستان این استان به شدت آسیب دیدهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیل بیسابقه در سیستان و بلوچستان خسارتهای فراوانی به بار آورده است. مردم شهرستانهای مختلف این استان ازجمله دلگان، نیکشهر، خاش، کنارک، سراوان، دشتیاری چابهار، زرآباد و بزمان روستاهای اطرافشان جوری درگیر سیل شدهاند که دیگر هیچ چیز از داراییشان نمانده است. مدیرکل مدیریت بحران سیستان و بلوچستان گفته بارشهای سیل آسا به زیرساختها، باغها و محصولات کشاورزی استان خسارت زده و عمق آبگرفتگی در برخی روستاها به چهار تا هشت متر میرسد. محمد باسط درازهی (نماینده مردم سراوان در مجلس) هم در تذکری شفاهی در جلسه علنی مجلس خطاب به وزارتخانههای نیرو، ارتباطات و راه گفت: ۵۰۰ روستا و شهر و شهرستان به هیچ راهی دسترسی ندارند و خیلی از روستاهای سیستان و بلوچستان زیر آب رفتهاند و امکانات محلی، پاسخگوی این مشکلات نیست. دولت باید موضوع را پیگیری کند و به مشکل مردم در ایام سیل و خسارت توجه شود.
تخریب صد درد صدی زمینهای کشاورزی
« در زرآباد، چابهار، نیکشهر و … زمینهای کشاورزی صد در صد تخریب شدهاند و هیچ محصولی سالم نمانده است.» این اظهارات را نورشاه ملازهی (رئیس نظام صنفی کشاورزی استان سیستان و بلوچستان) در گفتگو با ایلنا بیان میکند.
سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از وسیعترین استانهای کشور اقالیم متعددی دارد و به همین واسطه کاشت انواع محصولات کشاورزی در این استان امکانپذیر است. کشاورزی یکی از عمده فعالیتهای ساکنان این استان است و هر چند در سالهای اخیر به واسطه خشکسالی و تامین نشدن حقابه هیرمند، کشاورزان با مشکلات زیادی مواجه شدهاند، اما همچنان بسیاری از ساکنان آن با کشاورزی امرار معاش میکنند. عمده محصولات تولیدی در این استان گندم، خرما، صیفیجاتی مانند گوجه، هندوانه، خربزه و محصولات گرمسیری مانند موز و بامیه است که بنا بر اعلام رئیس نظام صنفی کشاورزی سیستان و بلوچستان درصد بالایی از این محصولات آسیب دیدهاند.
ملازهی میگوید: هنوز برآورد دقیق و درستی از خسارتهای سیل اخیر انجام نشده است. آنچه مسلم است این است که بارندگیهای اخیر در ۳۰ سال اخیر بیسابقه بوده و زمینهای کشاورزی شهرستانهای مختلف استان به ویژه چابهار، زرآباد و نیکشهر به شدت آسیب دیده است. آنچه اکنون ما میبینیم این است که زمینهای کشاورزی در این شهرستانها و روستاهای اطراف آن صد در صد تخریب شده است.
او ادامه می دهد: محصولاتی مانند گوجه، خربزه، هندوانه و همچنین موز و بامیه در شهرستانهای سیلزده استان از بین رفتهاند. بارش باران به حدی شدید بوده و خسارتها آنقدر زیاد است که ما فکر میکنیم امسال خبری از صیفیجات تولیدی در سیستان و بلوچستان نیست و موز و بامیه هم در این استان تولید نمیشود.
رئیس نظام صنفی کشاورزی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه محصولات تولیدی در سیستان و بلوچستان بخش مهمی از نیاز بازار داخلی را تامین میکند، میگوید: از بین رفتن محصولاتی مانند گوجه فرنگی، خربزه، هندوانه و موز باعث میشود در بازار داخلی شاهد کمبود این محصولات باشیم و قیمت آنها هم بالا برود./ ایلنا