بعد از گرانی بنزین، با فرض ثابت ماندن باقی کالاها و خدمات زندگی، هر کدام از خانوارهای کارگری ساکنِ حاشیههای تهران به طور متوسط ماهی ۲۰۰ هزار تومان سربار هزینه تحمل میکند؛ ۲۰۰ هزار تومان هزینهی مازاد برای خانواری که مجموع درآمدش به سختی به ۲ میلیون تومان میرسد، پول کمی نیست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، یکی از تبعاتِ گرانی سرسامآور دادهها و سرمایههای غیرریالی از جمله زمین و مسکن که خیلی سریع و به شیوهی گاهاً نامعقول روی اجاره بهای مسکن هم تاثیر میگذارد، مهاجرت معکوس از کلانشهرها به حاشیههاست. هیچ اطلاعات دقیقی از موج مهاجرت معکوس از تهران به شهرهای حاشیهای و پیرامونی پس از موج تورمی سال ۹۷ در دست نیست؛ در واقع دقیق نمیدانیم چه تعداد از تهرانیهای کمدرآمد که عموماً متعلق به طبقهی کارگر و مزدبگیر هستند، از ابتدای سال قبل مجبور شدهاند به تدریج تهران را رها کنند و به شهرهای درجه دوم یا حتی درجه سوم نزدیک پایتخت بروند. طبیعیست که اولین مقصد مهاجران تهرانی، «کرج» باشد اما افزایش قیمت خرید و اجاره بهای مسکن در کلانشهر کرج، خانوارهای متعلق به دهکهای پایین را ناگزیر نموده به شهرهای پیرامونیتر مهاجرت کنند. این مهاجرت معکوس، نتیجهی مستقیم گرانیهای سرسام آور است. آخرین آمارهای بانک مرکزی میگوید قیمت مسکن در تهران در پایان خرداد ماه سال ۹۸ حدود ۱۰۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۹۷ رشد داشته و هر متر مربع به ۱۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده است.
چقدر مهاجرت داشتهایم؟
آخرین یافتههای مرکز آمار در ارتباط با نفوس و مسکن که چندان جدید نیست، نشان میدهد طی سالهای ۹۰ تا ۹۵ حدود ۳۶۹ هزار تهرانی مهاجرت کردهاند که مقصد ۲۷ درصد از آنها معادل ۱۰۰ هزار نفر، شهرهای حاشیهای از جمله کرج، پردیس، پرند، شهریار، اسلامشهر و پاکدشت بوده است. ۴۳ هزار نفر معادل ۱۱,۶ درصد از کل مهاجران تهرانی، شهر کرج را برای زندگی خود انتخاب کردهاند و بعد از آن شهرهای پردیس و پرند با ۴.۶ و ۴.۱ درصد مهاجرتکننده در ردههای بعدی هستند. مرکز آمار میگوید خالص مهاجرت داخلی به شهر کرج حدود ۲۰ هزار نفر بوده است./ ایلنا