ناصر آقاجری با انتقاد از شرایط کار کارگران پروژهای، شیوه زیستی این کارگران را «ناگوار» توصیف میکند و میگوید: این کارگران بعد از عمری کار ۱۲ ساعته، با کمتر از حداقل مستمری بازنشست میشوند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «کارگر پروژهای» کارگریست که حتی کارگاه ثابت ندارد؛ سالها دربدر کار و پروژه، از این شهر به آن شهر و از این شهرک صنعتی به آن منطقه آزاد اقتصادی میرود؛ حیات شغلی کارگر پروژهای، همواره در معرض تهدید است؛ «بیکاری» میتواند هر لحظه از راه برسد.
ناصر آقاجری، فعال کارگری و سخنگوی اتحادیه نیروی کار پروژهای است. او سالها در پروژههای نفت و گاز و پتروشیمیها شاغل بوده و وضعیت زندگی و اشتغال کارگران پروژهای را با همه وجود لمس کرده است؛ او در ارتباط با تاریخچه «پروژهایسازی کارگران» میگوید: کارگران پروژهای، کارگرانی صنعتی هستند که تولیدشان کارخانههای صنایع مادر مانند پالایشگاهها، پتروشیمیها، نیروگاهها و دیگر صنایع تولیدی کشور است. تهاجم مناسبات تعدیل ساختاری و خصوصیسازی در سه دهه پیش، در ابتدا تنها این گروه از کارگران را شامل میشد اما به تدریج بخشهای گستردهتری از کارگران را دربرگرفت. به رغم مخالفتهای صورت گرفته توسط بخشی از کارگران، از میانه دهه ۷۰ شمسی، مناطق آزاد تجاری – صنعتی توسعه یافت و دولت خاتمی، کارگاههای زیر ده نفر را هم از شمول قانون کار خارج کرد.
او جلوتر میآید و سالهای بعد را توصیف میکند؛ سالهای میانه دهه ۸۰: «ادامه سکوت دغدغهمندان و کارگران، گامهای دولتهای تعدیل ساختاری و خصوصیسازی را با “شوکدرمانی” شدیدتر کرد و طرحهای متعددی از طریق دولت به مجلس برده شد تا قانون کار را به کلی در همه بخشهای کارگری و حقوقبگیری حذف کنند. این واقعیت باعث اعتراض کارگران و حقوق بگیرانی گردید که تا دیروز مهر سکوت بر لب زده بودند.»
به گفتهی آقاجری، در این میان، بزرگترین صدمه را کارگران پروژهای تجربه میکنند؛ کارگرانی که بارِ سنگینِ ساخت و تجهیز صنایعِ مادرِ کشور، بر دوشِ آنهاست.
حقوق بازنشستگی کارگر پروژهای از حداقل مستمری هم کمتر است. / ایلنا