به گزارش خبرنگار ایلنا، بهروز مروتی (مدیر کمپین معلولان) در خصوص اساسنامه صندوق فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت گفت: صندوق فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت، موضوع ماده ۱۰ قانون حمایت از حقوق معلولان، بعد از گذشت ۶ سال از تصویب قانون هنوز راهاندزای نشده است. بهزیستی در این خصوص اشتباه رایجی داشته و اساسنامه صندوق را به صورتِ خصوصی تدوین کرده بود که این کار ایراداتِ قانونی داشت. بنابراین مجددا اساسنامه را به صورتِ دولتی تدوین کرد و در حال حاضر این اساسنامه در شورای نگهبان در نوبتِ بررسی است.
وی تأکید کرد: صندوق فرصتهای شغلی معلولان میتواند در اشتغال افراد دارای معلولیت تأثیر بسیاری داشته باشد. یکی از کارکردهای صندوق این است که افراد بدونِ ضمانت و با ضمانتِ بهزیستی میتوانند وام دریافت کنند. در صورتِ راهاندازی این صندوق، دیگر نیازی نیست افراد دارای معلولیت برای وام ضمانت کارمند و یا کسی که جواب کسب داشته باشد را بیاورند. این صندوق خود از طریق یارانه و مستمری افراد وامی را که افراد برمیدارند، تضمین میکند. بنابراین در صورتِ راهاندازی این صندوق اشتغال افراد دارای معلولیت در بخش خصوصی تقویت میشود.
مروتی گفت: در نامهای از شورای نگهبان خواستهایم که هرچه زودتر اساسنامه صندوق فرصتهای شغلی معلولان را بررسی کند تا زمینه برای ایجاد آن فراهم شود.
در این نامه با اشاره به ماده ۱۰ قانون حمایت از حقوق معلولان آمده است: «قانون حمایت از حقوق معلولان در بیستم اسفند ماه سال ۱۳۹۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و پس از تأیید شورای نگهبان، در فروردین ماه سال ۱۳۹۷ به قانون تبدیل شد. یکی از مفاد مهم این قانون، ماده ۱۰ آن است که قانونگذار با هدف حمایت از اشتغال افراد دارای معلولیت ایجاد و راهاندازی صندوق فرصتهای شغلی را مصوب نموده است. اما متأسفانه با گذشت ۶ سال از تصویب قانون مذکور، اساسنامه صندوق فرصتهای شغلی هنوز به طور نهایی تصویب و ابلاغ نشده است. این در حالی است که افراد دارای معلولیت با مشکلات متعدد معیشتی و اشتغال مواجه هستند و راهاندازی و بهرهبرداری از این صندوق میتواند تا حد زیادی در رفع این مشکلات مؤثر باشد.»
در بخش دیگری از این نامه در خصوص ضرورتِ تسریع در بررسی و تائید اساسنامه صندوق فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت نوشته شده: «طبق آمارهای رسمی، بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در کشور دارای معلولیت هستند که از این تعداد، حدود ۱ میلیون نفر در سن اشتغال قرار دارند. با این وجود، نرخ بیکاری در میان افراد دارای معلولیت بسیار بالاتر از نرخ بیکاری در جامعه عادی است.»
در این نامه آمده: تأخیر در تدوین و ابلاغ اساسنامه، محرومیت جامعه افراد دارای معلولیت از مزایای این صندوق را به دنبال داشته است. راهاندازی صندوق فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت میتواند در زمینههای مختلفی مانند ارائه تسهیلات اشتغالزایی، آموزشهای شغلی و حمایت از کارفرمایان برای استخدام افراد دارای معلولیت، نقشآفرینی مؤثری داشته باشد.»
در نهایت از آیتالله جنتی، دبیر شورای نگهبان خواسته شده که اساسنامه صندوق فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت با قید فوریت در دستور کار شورای محترم نگهبان قرار گرفته و نسبت به تسریع در نهایی شدن و ابلاغ آن اقدام لازم شود.ایلنا۰۲/۱۲/۱۴۰۲