به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید فتاحی (رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران استان آذربایجان شرقی) گفت: نزدیک به بیست سال است که عدم تطابق عنوان شغلی با وظایفِ کارگران به یکی از مهمترین و بدترین مشکلاتِ کارگران تبدیل شده است؛ مشکلی که حتی میتواند سرنوشتِ زندگیِ کاری و شخصی کارگران را تغییر دهد و آنها را مجبور به ده سالِ کارِ بیشتر کند.
وی گفت: در کارگاههایی که مشاغل آن سخت و زیانآور هستند، بعضی از کارفرمایان برای فرار از پرداخت دیون خود، که همان ۴ درصد سهم حق بیمه سخت و زیانآور است، از ارسال عنوان شغلیِ صحیح کارگران به سازمان تأمین اجتماعی امتناع میکنند. زمانی که موعدِ بازنشستگیِ این کارگران میرسد، به دلیلِ مغایرتِ عنوان شغلی با شغلِ اصلیِ، کارگر برای آنکه مدارک برای اثباتِ این تخلف جمع کند، راه بسیاری باید برود و حتی شاید نتواند این موضوع را ثابت کند و در نهایت نمیتواند تائید کمیته بدوی را بگیرد.
فتاحی گفت: کارگری که سالها کار سختِ و زیانآور انجام داده و در نتیجهی این کار آسیبِ بسیاری به بدنش وارد شده، حالا باید ده سالِ دیگر اضافه در کارگاه بماند و آسیبهای بیشتری ببیند. این کارگر احتمالا دورانِ بازنشستگیِ بسیار سختی در پیش دارد و با بیماریهای بسیاری باید دست و پنجه نرم کند. اگر کار کردنِ سخت در یک فضای آلوده، آسان بود و هیچ آسیبی به جسم و روحِ کارگر وارد نمیکرد، قانون گذار ۱۰ سال بازنشستگیِ زودتر از موعد برای این کارگران در نظر نمیگرفت.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران استان آذربایجان شرقی گفت: در موردِ این تخلفِ کارفرمایان، هیچ گونه نظارتی توسط هیچ نهادی انجام نمیپذیرد. اخیرا کانون انجمنهای صنفی کارگران استان آذربایجان شرقی جلسهای با مدیر کل تأمین اجتماعی استان در خصوص مشکلات بیمهای کارگران استان داشت و در این جلسه پیشنهاد دادیم تا سازمان تأمین اجتماعی توسط پیامکی عناوین و دستمزد کارگران را هر ماه به گوشی موبایل آنها ارسال کند تا کارگران از عناوین ارسالی خود اطلاع داشته باشند و در صورت ارسال ناصحیح عنوان بتوانند به موقع پیگیری کنند.
این فعال کارگری بیان کرد: کارگرانی داریم که بعد از سالها متوجه شدهاند کارفرما چه به صورت عمد یا غیر عمد عناوین شغلیشان را به اشتباه رد کرده است و دستشان دیگر به جایی بند نیست.
فتاحی بیان کرد: البته اخیرا بخشنامهی شماره ۱۷۷۷ سازمان تأمین اجتماعی به شعبات ارسال گردیده تا این عناوین اصلاح گردد، و با تحویل مدارکِ بازه زمانی مشخص و مطرح شدن در کمیتههای شعبه و اداره کل تأمین اجتماعی شهر مربوط این کار انجام شود. ولی دریغ و تأسف که بسیاری از این کارگران حتی مدارکی برای اثبات سالها کار خود در مشاغل سخت و زیانآور ندارند و حقشان پایمال میشود.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران استان آذربایجان شرقی افزود: با ظلم کارفرما و در سایهی نبودِ نظارتِ کافی و تشکلهای قدرتمند برای دفاع از حقوق کارگران، بسیاری از این کارگران مشاغل سخت و زیانآور بدونِ آنکه بتوانند از حقِ معافیت بازنشستگیِ پیش از موعدِ خود استفاده کنند، به صورتِ عادی بازنشست میشوند. این بازنشستگان همانطور که گفتم دچار آسیبهای جسمی و امراض مختلف میشوند.
فتاحی در پایان تأکید کرد: از مدیر عامل سازمان تأمین اجتماعی و وزارت کار میخواهیم که اقدامات مناسب برای جلوگیری از تضییع حقوق کارگران انجام دهند.ایلنا۰۹/۱۰/۱۴۰۲