گزارش روزنامه دنیای اقتصاد از تبعیض جنسیتی در بازار کار ایران

کاهش نرخ بیکاری زنان و افزایش مشارکت‌ آن‌ها اقتصاد خانواده را بهبود بخشیده و منجر به کاهش سطح فقر در خانواده‌ها خواهد شد.

روزنامه «دنیای اقتصاد» در گزارشی از زنان به‌عنوان «طلای پنهان اقتصاد ایران» یاد کرده و نوشته است که در شرایط فعلی، سیاستی برای استفاده از ظرفیت این بخش از جامعه طراحی و تعریف نشده است.

در این گزارش تاکید شده است که کاهش نرخ بیکاری زنان و افزایش مشارکت‌ آن‌ها اقتصاد خانواده را بهبود بخشیده و منجر به کاهش سطح فقر در خانواده‌ها خواهد شد.

مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود که از تحولات بازار کار در تابستان سال ۱۴۰۲ منتشر کرد، نرخ مشارکت زنان در این فصل را ۱۴.۶ درصد اعلام کرد و نوشت که  از میان بیش از ۳۲ میلیون و ۲۰۰ هزار زن در سن کار بیش از ۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر اصلا به بازار کار وارد نشده‌اند.

در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به دو برابر بودن نرخ بیکاری در میان زنان نسبت به مردان در ایران آمده است: «در بین جمعیت محدود زنان که قادر و مایل به کار هستند، ‌درصد کمتری نسبت به مردان موفق به یافتن شغل می‌‌‌شوند.»

دنیای اقتصاد در گزارش خود تاکید کرد نرخ مشارکت زنان در ایران بر خلاف انتظارات از عربستان سعودی کمتر است.

براساس آنچه روزنامه دنیای اقتصاد نوشته، نرخ مشارکت زنان در بازار کار عربستان سعودی در یک دوره ۳۰ ساله از ۱۵‌ درصد در سال ۱۹۹۰ تا ۳۰‌ درصد در سال ۲۰۲۰ افزایش یافته است. این گزارش این پرسش را مطرح کرده که چرا  زنان در جامعه ایران در مقایسه با مردان ارتقای شغلی کمتر و حتی در برخی موارد حقوق کمتری دارند؟ و براساس مشاهدات میدانی و بررسی‌ها نتیجه گرفته که این موضوع به دلیل «تبعیض‌های جنسیتی» است.

نسبت اشتغال زنان به معنای سهم زنان شاغل از کل زنان در سن کار در تابستان سال ۱۴۰۲ فقط ۳.۱۲ درصد تخمین زده شده است، در‌حالی‌که این سهم برای مردان به ۳.۳۸ درصد می‌رسد.

سازمان ملل نیز در آخرین گزارش توسعه انسانی که در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی منتشر شده تایید کرده است، ایران در میان کشورهایی است که نابرابری جنسیتی بالایی در آن حاکم است و در میان ۱۹۱ کشور بررسی شده، از  لحاظ شاخص نابرابری جنسیتی در رتبه ۱۱۵ قرار دارد.

سنجش نابرابری جنسیتی در کشورها مولفه‌های متفاوتی دارد، اما یکی از مولفه‌های مهم وضعیت بازار کار و بررسی برابری جنسیتی در بازار کار است.

روزنامه دنیای اقتصاد به سیاست‌های جمهوری اسلامی در زمینه تمرکز بر نقش زنان در فرزندآوری و مراقبت از کودکان و خانواده اشاره کرده و نوشته است که زندگی زنان به‌دلیل اینکه بار جوانی جمعیت بر دوش آن‌ها قرار گرفته، دستخوش تحولات قابل توجهی شده است. ایران وایر ۱۸ آبان ۱۴۰۲