همزمان با هفدهم مرداد ماه که در ایران «روز خبرنگار» نامگذاری شده است، رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران با اشاره به بازداشت بیش از یک صد خبرنگار و روزنامهنگار پس از آغاز اعتراضات در ایران، تاکید کرد که «دوران سیاه روزنامهنگاری» همچنان ادامه دارد.
همزمان روزنامه هممیهن فهرستی از اسامی دهها خبرنگار بازداشت شده را منتشر کرد و با اشاره به موج گسترده بازداشت خبرنگاران و روزنامهنگاران، نوشت که دستکم ۷۶ خبرنگار، روزنامهنگار و عکاس از آغاز اعتراضات زن، زندگی، آزادی در ایران بازداشت شدهاند.
همزمان اکبر منتجبی، رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران، با تاکید بر اینکه «بررسیها نشان میدهد در یکسال گذشته بیش از ۱۰۰ خبرنگار بازداشت شدهاند»، گفت: «با این دستگیریها اما جریان اطلاع رسانی متوقف نمیشود و مثل آب مسیرش را پیدا میکند.»
رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران با بیان اینکه «در یکسال گذشته شرایط برای رسانهها و بهصورت مشخص خبرنگاران، همچنان سخت است، آن را «دوران سیاه روزنامه نگاری» خواند و افزود: «دوران سیاه روزنامه نگاری، تمام نشده و یکدست سازی سیستم بیشترین فشار و تمرکزش روی بازداشت، حذف و طرد و در گزینه جدیدی، تبعید روزنامه نگاران است.»
در گزارش روزنامه هممیهن، با اشاره به «موج گسترده بازداشت خبرنگاران و فعالان رسانهای از ۲۹ شهریور ماه پارسال همزمان با آغاز اعتراضات شروع شد»، تاکید شده که «روز خبرنگار» در ایران در حالی فرا رسیده که حدود ۳۲۰ روز از بازداشت نیلوفر حامدی و الهه محمدی گذشته است.
نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق، به خاطر گزارشی از وضعیت مهیا امینی پس از بازداشت و انتقال به بیمارستان کسری و الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هممیهن، پس از انتشار گزارشی از مراسم خاکسپاری مهسا امینی در سقز، بازداشت شدهاند.
جلسه پایانی دادگاه نیلوفر حامدی و الهه محمدی روزهای سوم و چهارم مرداد ماه در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران در حالی برگزار شد که این دو روزنامهنگار همه اتهامات را رد کرده و تاکید کردند که در کار روزنامهنگاری خود صدای مردم بودهاند و به آن افتخار میکنند.
روزنامه هممیهن در گزارش روز دوشنبه خود از فشارهای گسترده به خبرنگاران و روزنامهنگاران، «فهرستی طولانی» از اسامی خبرنگاران و روزنامهنگاران و عکاسان بازداشت شده پس از آغاز اعتراضات زن، زندگی، آزادی را منتشر کرده است.
«یلدا معیری عکاس خبری، هدی توحیدی، علیرضا خوشبخت، جبار دستباز، سمیرا علینژاد، روحالله نخعی، ایمان بهپسند، مجتبی رحیمی، احمد حلبیساز، سامان غزالی، فرشید قربانپور» تعدادی از این خبرنگاران و روزنامهنگاران بازداشت شده هستند.
همچنین «امیرحسین بریمانی، آریا جعفری، نسترن فرخه، دنیا راد، سیاوش سلیمانی، صفیه قرهباغی، فهیمه نظری، سجاد رحمانی، مهدی امیرپور، مریم وحیدیان، میلاد علوی، مهدی قدیمی، نسیم سلطانبیگی، مریم شکرانی، افشین امیرشاهی، نگین باقری و الناز محمدی» نیز از جمله خبرنگاران و روزنامهنگارانی هستند که پس از آغاز اعتراضات بازداشت شدند.
در کنار نیلوفر حامدی و الهه محمدی که بیش از ۳۲۰ روز است تحت بازداشت موقت قرار دارند، ویدا ربانی، کامیار فکور، نازیلا معروفیان، زهرا و هدی توحیدی بهچشم میخورد که یا در «بازداشت موقت» هستند یا «در حال گذراندن احکام حبس» هستند.
گزارش روزنامه هممیهن همچنین به انواع مجازتهای صادره طی یک سال اخیر برای خبرنگاران و روزنامهنگاران اشاره کرده است که شامل «حبس تعزیری، ارائه خدمات عمومی رایگان، تهیه پژوهش، منع خروج از کشور، منع استفاده از تلفن همراه و شبکههای اجتماعی، منع اقامت در استان تهران و شلاق» است.
علاوه بر این، بهروز بهزادی، مدیرمسئول و سردبیر روزنامه اعتماد، که در پی شکایت قرارگاه ثارالله، قرارگاه امنیتی سپاه در تهران، به ۶ماه حبس محکوم شد و اینحکم «به یکسال ممنوعیت فعالیت رسانهای» تبدیل شده است.
مرضیه محمودی، سردبیر سایت تجارت نیوز، نیز به تازگی با شکایت حمید رسایی، نماینده سابق مجلس، به ۲۴ میلیون تومان جریمه نقدی و یکسال تبعید به تربتجام محکوم شده است.
سعیده شفیعی و نسیم سلطان بیگی دوشنبه ۹ مرداد توسط شعبهٔ ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، هر یک بهاتهام «اجتماع و تبانی» به سه سال و هفت ماه حبس و بهاتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به ۸ ماه زندان محکوم شدند که درمجموع به معنای مجازات چهار سال و نیم زندان برای هریک از آنها است.
علی پورطباطبایی، سردبیر سایت خبری قم نیوز، نیز پس از پوشش خبری مسمومیت دانشآموزان دختر در قم، برای چندین هفته بازداشت و در روزهای اخیر محاکمه شده و در انتظار حکم دادگاه است.رادیو فردا