بازداشت و سرکوب معلمان در ابعاد گستردهتری و در جریان اعتراضات سراسری سه ماهه اخیر در ایران ادامه یافته است. در تازهترین اطلاعات دریافتی «ایرانوایر»، دو تن از معلمان و فرهنگیان بازداشت شده از جمله شاغلین در مدارس غیرانتفاعی بودهاند. این بازداشتها درحالی صورت گرفته که تا این لحظه، تشکل صنفی مرتبط با فرهنگیان شاغل در مدارس غیرانتفاعی ایران وجود نداشته و اطلاعات مرتبط با فعالیت این دسته از فرهنگیان، کمتر به رسانهها راه پیدا کرده است. براساس اطلاعات «ایرانوایر» تا این لحظه، دو فرهنگی شاغل در مدارس غیرانتفاعی تهران در ماههای اخیر توسط ماموران امنیتی بازداشت شده و هماکنون در زندان قرچک نگهداری میشوند.
بازداشت دو فرهنگی شاغل در مدارس غیرانتفاعی استان تهران
«آمنه زمانی» معلم هنر و عضو «انجمن یاری کودکان در معرض خطر»، به زندان قرچک منتقل شد. «عالیه امامزاده» مادر خانم زمانی، با انتشار توییتی اعلام کرد: «بعد از بیست و سه روز جهنمی، من و خواهر آمنه موفق شدیم در زندان قرچک ورامین او را از پشت شیشه ملاقات کنیم. خوشحال بود که از بازجوییها، سلول انفرادی و جو به شدت امنیتی اوین خلاص شده. میگفت در بازجوییهای اول پنج شش نفر به صورت گروهی از او بازجویی کردهاند.»
او در ادامه مینویسد:«سختترین وپرفشارترین بخش، ندادن اجازه تماس به آمنه در هفته اول برای اطلاع به خانواده بود. پرونده به دادگاه انقلاب رفته، اما هنوز تعیین شعبه نشده. امروز همسرم با تمام دلنگرانی که داشت به دادگاه انقلاب رفت و به ملاقات دخترش نرسید.»
خانم زمانی روز ۳آذر در دفتر انجمن یاری کودکان در معرض خطر، هنگامی که در یک جلسه رسمی بین انجمنها حضور داشت، توسط ماموران امنیتی بازداشت شده است. این معلم هنر، که در چند مدرسه غیرانتفاعی تدریس میکرده، عضو انجمن یاری کودکان در معرض خطر و یاریگر و معلم بسیاری از کودکان کار و خیابان است.
«پری آقایی» ۴۹ ساله مشاور ثبت نام و حسابدار یک مدرسه غیرانتفاعی در شهر تهران است. او که بهصورت بلاتکلیف در زندان زنان قرچک نگهداری میشود، پس از گزارش کذب مادر یکی از دانشآموزان، از تاریخ ۲۴مهر بازداشت شده و تا امروز در زندان زنان قرچک بهسر میبرد.
اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به خانم آقایی تفهیم شده اما، همچنان خبری از برگزاری دادگاه یا تعیین قرار وثیقه برای او در دست نیست.
به گفته یکی از نزدیکان خانم آقایی: «او تنها به علت داشتن فیلمی از دانشآموزان خود بازداشت، و به زندان قرچک منتقل شده است. خانم آقایی به دو بیماری سرطان سینه و آسم شدید مبتلاست و وضعیت بهداشتی زندان قرچک فاجعهبار است. در این شرایط، پاهای او دچار قارچ پوستی شده و راه رفتن برایش دشوار شده است. اکثر زندانیها به همین بیماری پوستی مبتلا شدهاند. آب آشامیدنی هم به شدت آلوده و کیفیت غذا بسیار بد و نامناسب است.»
بازداشت در بوشهر
با گسترش روند سرکوب فعالین صنفی معلمان، روز ۲۶آذر، ماموران اطلاعات سپاه، نسبت به بازداشت «محمود ملاکی» یکی از اعضای هیاتمدیره کانون صنفی معلمان استان بوشهر اقدام کردند.
این اولینبار نیست که این فعال صنفی معلمان بوشهر بازداشت میشود. به گفته یکی از فعالان صنفی این شهر: «آقای ملاکی در طول یکسال گذشته، بارها توسط نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات، پلیس امنیت، اطلاعات سپاه بهصورت سریالی دستگیر شده است. در دادگاه چند پرونده باز دارد که همگی با یک اتهام مشخص مطرح شده، اما جملهبندی متن پروندهها متفاوت هستند. خوب است بدانید که برای او در این پروندهها فعالیت صنفی و مطالبه حقوق معلمان و دانشآموزان، جرم نابخشودنی تلقی شده، که او مرتکب شدهاند. روز ۲۹آذر هم تاریخ برگزاری دادگاه یکی دیگر از پروندههای اوست.»
ادامە بازداشت حمید مجیری
«حمید مجیری» دبیر ریاضی، و یکی از اعضای اولیه کانون صنفی معلمان خمینیشهر اصفهان و از دبیران نمونه این شهر است. او علاوهبر تدریس درس ریاضی در مدرسه پسرانه «گلستان»، معاون این مدرسه هم بوده است.
این دبیر آموزش و پرورش که ۲۹ سال سابقه تدریس دارد، ۲۰مهر در محل کارش دستگیر و به بازداشتگاه اطلاعات اصفهان منتقل شد. این فعال صنفی پیش از آنکه بازداشت شود، پذیرش بیمارستان برای انجام عمل جراحی اضطراری را داشته است. پس از بازداشت، با وجود پیگیری فراوان، با انتقال او به بیمارستان موافقت نشد و ده روز پس از بازداشت، به زندان دستگرد منتقل شد.
براساس گزارش شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران: «آقای مجیری، روز ۲۳آذر و تحت شدیدترین جو امنیتی، در بیمارستان تحت عمل جراحی قرار گرفته و بلافاصله به زندان بازگردانده شده است.. متاسفانه علیرغم تلاش فراوان، هیچ یک از اعضای خانوادە آقای مجیری موفق به ملاقات ایشان نشدهاند.»
براساس این گزارش، در اوایل آذرماە، قاضی پرونده، تودیع وثیقه جهت آزادی این معلم شناخته شده را تا زمان برگزاری دادگاه اعلام کرد، اما روز بعد قاضی دوباره این تصمیم را بدون ذکر دلیل لغو کرده است.
یک فرد آگاه در گفتوگو با «ایرانوایر» درباره این فعال صنفی خمینیشهری میگوید:«۱۸مهر، دانشآموزان در مدرسه اقدام به شعار دادن کردند. آنها عکسهای خمینی و خامنهای را از کتابهای خود پاره کرده و سوزانده بودند. بلافاصله از حراست اداره و پایگاه بسیج محله با آقای مجیری تماس گرفته و گفته بودند برای بررسی موضوع روز بعد به حراست مراجعه کند. اما ۱۹مهر وقتی که او در کلاس درس بود و قبل از اینکه مراجعه کند، ماموران به مدرسه یورش برده و مقابل چشم دانشآموزان، این معلم محترم را با ضربوشتم و خشونت، همراه خود بردند.»
او میگوید: «خانواده و نزدیکان آقای مجیری تا یازده روز بعد از بازداشت، از محل نگهداری او اطلاعی نداشتند و تماسهای آنها با تلفن همراه او نیز بینتیجه بود. موبایلش خاموش بود. چون بازداشتش مقابل چشم دانشآموزان و معلمهای مدرسه رخ داد، مطمئن بودند که بازداشت شده است. اما ماموران لباس شخصی بوده و حکمی هم ارائه نکرده بودند. کسی پاسخی نمیداد، تا اینکه ۳۰مهر آقای مجیری تماس گرفت و گفت تمام روزهای قبل را در انفرادی و تحت بازجویی بوده و حالا به بند منتقل شده است.»
این فرد مطلع در ادامه، به مراجعه تعدادی از همکاران او در روزهای اول بازداشت به اداره آموزشوپرورش اشاره کرده و میگوید: «به آنها گفته شد موضوع حادی نیست و تا یکی دو روز دیگر آزاد میشود، که نشد. همکاران او در مدرسه نپذیرفتند کلاس او را پر کنند، شاید موجب تسریع تعیین وضعیت ایشان بشود. اما با همه اینها، مقامات قضایی درباره وضعیت او روشنگری نمیکند و او را بلاتکلیف در زندان نگه داشته است.» مجیری در دوران ریاست جمهوری «محمود احمدینژاد» هم، به دلیل پیگیری مطالبات صنفی معلمان مدتی به استان یزد تبعید شده بود.«
«ستار زارعی»، معلم ریاضی و فعال حقوق معلمان ساکن خمینیشهر، که همزمان با آقای مجیری بازداشت و با قرار وثیقه پانصد میلیون تومانی موقت آزاد شده بود، روز۳۰آبان دادگاهی شد. آقای زارعی، در این دادگاه به چهارماه زندان محکوم شد. این فعال صنفی از سوی هیات تخلفات اداری هم احضار شده است، ولی تا این لحظه حکمی از طرف این هیات صادر نشده است.
حکم غیابی در خوزستان
شعبه ۱ دادگاه انقلاب اهواز، برای «پیروز نامی»، دبیرکل کانون صنفی فرهنگیان استان خوزستان، حکم غیابی صادر کرده است. براساس حکم صادره، آقای نامی به یکسال حبس تعزیری، دو سال ممنوعیت از فعالیت صنفی و ممنوع الخروجی از کشور محکوم شده است.
دبیرکل کانون صنفی فرهنگیان استان خوزستان، روز ۱۸آبان، پس از حدود سه هفته بازداشت غیرقانونی، با قید وثیقه از زندان آزاد شد. دفاع آخر این فعال صنفی بدون حضور او برگزار شد.
در اقدام غیرقانونی دیگری، روز سەشنبە٢٢آذر، آموزشوپرورش خوزستان، اقدام بە حذف رتبەبندی از حکم استخدامی آقای نامی کرده است. این بند در آبانماه برای او اعمال شده بود.