دو فعال کارگری ۱۷ مهرماه در تهران بازداشت شدند. بر اساس گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، ماموران امنیتی با یورش به منزل دو فعال کارگری به نامهای «اسعد مفتاحی» و «پیمان سالم» آنها را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردهاند.
تا لحظه تنظیم این خبر از نهاد بازداشتکننده، دلایل بازداشت و محل نگهداری این دو فعال کارگری اطلاعی در دست نیست.
در هفتههای اخیر با شروع دور تازه اعتراضات مردمی که از روز جمعه ۲۶ شهریورماه در سراسر کشور آغاز شده، ماموران امنیتی و انتظامی دستکم ۱۵ فعال صنفی معلمان و کارگران و یا معلم بازنشسته را در شهرهای مختلف ایران بازداشت کردهاند که کماکان در بازداشت بسر میبرند. اسامی آنها که ایران وایر موفق به تائید آنها شده به تفکیک شهر به این شرح است:
سنندج
«مظفر صالحنیا» عضو هیأت مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران روز۳۰ شهریورماه در شهر سنندج بازداشت شده است. «رضا شریفه» معلم بازنشسته و فعال صنفی معلمان سنندج هم در روز ۳۰ شهریورماه در همین شهر بازداشت شده است. «جعفر ولدخانی» فعال صنفی معلمان بیجار هم از اوایل شهریور بازداشت شده است. یک کارگر ساختمانی در شهر سنندج هم بنام «آرمان نوری زاد»روز ۳۱ شهریور در این شهر بازداشت شده است.
در ادامه بازداشتها در شهر سنندج «خالد حسینی» فعال کارگری و مدنی روز٣١ شهریور و «کامران ساختمانگر» یکی دیگر از فعالان کارگری این شهر روز ۷ مهرماه بازداشت شده است. آقای ساختمانگر، عضو «انجمن صنفی کارگران ساختمانی سنندج» است.
بر اساس اطلاعات دریافتی ایران وایر، «محمد عارف جهانگیری» معلم بازنشسته سقزی هم روز ۹ مهرماه در سنندج بازداشت شده است.
تهران
ماموران امنیتی در تهران هم «داوود رضوی» عضو هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه شامگاه سهشنبه ۵ مهرماه ۱۴۰۱ بازداشت و به سلول انفرادی در بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل کردهاند.
افسانه ربیعی (معصومه ربیع زاده) یک معلم با ۲۳ سال سابقه تدریس هم روز ۶ مهرماه بازداشت شده است.
بامداد دوشنبه ۱۱ مهرماه ۱۴۰۱ حساب کاربری بیدارزنی در توییتر از بازداشت «ندا ناجی»، کنشگر اجتماعی و فعال حقوق کارگران خبر داد. بر اساس خبر بیدارزنی، ماموران امنیتی شامگاه یکشنبه ۱۰ مهرماه و همزمان با حمله نیروهای امنیتی به دانشگاههای شریف و علم و صنعت به خانه خانم ناجی حمله کرده و او را بازداشت کردهاند. ندا ناجی از حامیان حقوق کارگران شناخته شده در ایران است که پیش از این در تجمع روز جهانی کارگر سال ۱۳۹۸ بازداشت و به پنج سال و شش ماه حبس تعزیری محکوم شده بود که در نهایت فروردین ۱۳۹۹ محکومیت او لغو شد.
مریوان
در شهر مریوان روز ۱۶ مهرماه «مسعود نیکخواه» عضو شورای هماهنگی و از اعضای انجمن صنفی معلمان کردستان پس از احضار تلفنی به اداره اطلاعات این شهر بازداشت میشود. در همین روز «اسکندر لطفی» سخنگوی شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران هم با یورش ماموران امنیتی به منزل مسکونیاش بازداشت شده است. نیروهای امنیتی برای بازداشت این فعال صنفی، شیشهها و پنجره منزل شخصی اسکندر لطفی را شکسته و با زور به داخل منزل او وارده شدهاند. بازداشت اسکندر لطفی در حالی است که اواخر مردادماه سال جاری، پس از تحمل ۱۰۸ روز بازداشت، با تودیع قرار وثیقه ٢ میلیارد تومانی به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شده بود.
مسعود نیکخواه نیز، در اردیبهشتماه سال جاری همزمان با اسکندر لطفی در مریوان بازداشت و به بازداشتگاه ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج منتقل شده و ۱۵ خرداد ۱۴۰۱ ، در یک تماس تلفنی از انتقال خود به زندان اوین خبر داده بودند.
اسکندر لطفی ۱۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی از لحظه بازداشت برای چند روز دست به اعتصاب غذا زده بود و مجددا در تاریخ ۹ خردادماه ، در اعتراض به تداوم بازداشت خود و تحت فشار قرار دادن وی برای اخذ اعترافات اجباری دست به اعتصاب غذا زد.
آقای لطفی پس از مدتی به بازداشتگاه اطلاعات سپاه، موسوم به بند دو-الف زندان اوین منتقل شد و در گفتگویی که با خانواده خود داشته، محور اصلی بازجوییها را مرتبط با دو معلم فرانسوی بازداشتی عنوان کرد.
پیشتر تلویزیون دولتی ایران با انتشار گزارشی بازداشت دو تبعه فرانسوی را به تجمعات اعتراضی اخیر معلمان در کشور نسبت داده بود و تلاش کرده بود برای معلمان زندانی، اسکندر لطفی، مسعود نیکخواه، شعبان محمدی و رسول بداغی، پرونده امنیتی درست کند.
این گزارش با واکنشهای گسترده فعالین مدنی و فعالین صنفی معلمان و انتشار چندین بیانیه از سوی آنان در محکومیت این اقدام مواجه شد.
قروه و بیجار
«احمد نظامیپور» فعال مدنی و معلم زبان انگلیسی هم در شهر قروه بازداشت شده است. «محمد کرم زمانی» عضو کانون صنفی معلمان کردستان -بیجار هم روز ۵ مهرماه در شهر بیجار بازداشت و به زندان سنندج منتقل میشود.
شهرضا
در شهرضای اصفهان هم «حمید رحمتی» عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان این شهر هم روز ۱۱ مهرماه هنگامی که در یک اعتراض تک نفره با در دست داشتن پلاکارد مقابل منزل مسکونیاش ایستاده بود، توسط ماموران امنیتی بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل شده است. این عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان شهرضا از جانبازان جنگ ایران و عراق بوده و پیش از این نیز بدلیل فعالیتهای صنفی بازداشت و زندانی شده است.
اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در پی بازداشت و جان باختن «مهسا امینی» در بازداشتگاه وزرای گشت ارشاد تهران آغاز و به سراسر کشور کشیده شد.
مهسا امینی روز سهشنبه۲۲شهریور، هنگام بازداشت به دلیل بدحجابی از سوی گشت ارشاد، مورد ضرب و شتم قرار گرفت و دو ساعت پس از انتقال به بازداشتگاه وزرا، در حالت کما به بیمارستان کسری اعزام شد. بنا بر اعلام رسمی، سه روز بعد در بیمارستان جان باخت.
علت مرگ او در هالهای از ابهام است و روشن نیست از زمان دستگیری تا زمان انتقال او به بیمارستان چه بر سر او آمده است.
در بیست و دومین روز این اعتراضات ویدیوهایی که از شهرهای مختلف ایران در فضای مجازی منتشر شده، نشان میدهد که مردم معترض در تمام ساعات روز، در خیابانها حضور دارند.
در روزهای اخیر، شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران در آستانه ۵ اکتبر و «روز جهانی معلم» با صدور بیانیهای فرهنگیان سراسر کشور را به یک اعتصاب سراسری در روز سهشنبه ۱۲مهرماه جاری دعوت کرد.
این شورا در فراخوان خود از معلمان و دانشآموزان خواسته بود تا در روز ۱۲مهرماه با اعتصاب در مدرسه و خودداری از کلاس رفتن، همبستگی و همراهی خود را با همه معترضان جان به لب آمده، نسبت به بیعدالتیهای حاکمیت نشان دهند. این دومین فراخوان اعتصاب فرهنگیان از ابتدای شروع اعتراضات است. اعتصاب اول در روزهای دوشنبه چهارم و چهارشنبه ششم مهر برگزار شده است. از روز ۱۴ مهرماه و در بیستمین روز اعتراضات ضد حکومتی علیرغم سرکوب گسترده اعتراضات، بازداشتهای گسترده و قطعی اینترنت حضور دانشآموزان دختر در خیابانهای اغلب شهرهای ایران گزارش شده است. دانشآموزان دختر به خیابان آمده و با برداشتن حجاب اجباری علیه کلیت نظام جمهوری اسلامی شعار «مرگ بر دیکتاتور» سر دادهاند. همراهی داشآموزان با اعتراضات در حالی صورت گرفت که طی روزهای گذشته گزارشهای متعددی از برخوردهای خشونتآمیز برخی از مدیران، ناظمان و کادر آموزش در برخی مدارس منتشر شده و گفته میشود در برابر نافرمانی مدنی دانشآموزان اقدام به فراخواندن پلیس و سرکوب اعتراضات دانشآموزان کردهاند.
۱۷ مهر ۱۴۰۱
ایران وایر