ویدئوی لگدمال کردن بساط دستفروش جوان توسط ماموران شهرداری

یک دستفروش جوان با نگاهی به بساطش که توسط ماموران شهرداری نابود و لگدمال شده، در حالیکه بغض کرده فریاد می‌زند: «چکارکنم بروم دزدی کنم اگه می‌خواستم دزدی کنم که نمی‌آمدم دستفروشی کنم که حالا شما چنین کاری با من بکنید.» مردم هم با نگاهی تاسف‌بار با او همدردی می‌کنند؛ اما افسوس که سرمایه‌های این جوان در زیر پای ماموران شهرداری نابود شده است.

این وضعیت هر روزه دستفروشان با ماموران شهرداری است که با حمایت نیروهای انتظامی سرمایه‌هایشان نابود می‌شود. پیش از این هم کلیپ‌های متعددی از تخریب بساط دستفروشان توسط مامـوران شهـرداری در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده بود.

دستفروشان به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی شهری مردم تبدیل شده‌اند. دستفروشی پیش از اینکه یک پدیده اجتماعی باشد یک معضل اقتصادی است. تمایل و خواسته هیچ کدام از دستفروشان ادامه این کار نیست. اما آسیب‌ها و ناهنجاری‌های مختلف بر پیکره جامعه، آنها را به این مسیر سوق داده است. موارد زیر را می‌توان از علل مهم گرایش به دسـتفروشی نام برد:

دستفروش

دستفروشان قربانیان سیاست‌های اقتصادی شکست خورده طی ۴۰ سال گذشته

۱ـ بیکاری و بی‌ثباتی شغلی

۲ـ حاشیه‌نشینی

۳ ـ فقر شدید

۴ـ عدم وجود یک تامین اجتماعی کارآمد و واقعی

۵ـ حاکمیتی فاسد و مستبد

فقر اقتصادی و بیکاری فزاینده، روزانه بر تعداد این دسـتفروشان اضافه می‌کند. رئیس انجمن آسیب شناسی اجتماعی به دلیل افزایش شمار دسـتفروشان اشاره کرده و می‌گوید:

«دست‌فـروشی یکی از راه‌هایی است که افراد در ناامیدی و درماندگی در پیداکردن شغلی مناسب و ثابت و پایدار به آن روی می‌آورند. برای نمونه شهروندانی که برای تامین معاش خود یا خانواده به شغل نیاز دارند و با وجود داشتن تحصیلات عالیه به این شغل روی می‌‌آورند.»

دسـتفروشان بخوبی علت فقر خود که دزدی‌های سران حکومت باشد را دریافته‌اند. سران حکومت نیز از بودن نیرویی با این پتانسیل در کف خیابان هراس دارند. آنها تلاش می‌کنند، با تهدید و ارعاب آنها را از خیابان‌ها دور نگه دارند؛ زیرا در صورت بروز هر اعتراض گسترده‌ای در سطح شهر، دسـتفروشان به عنوان بدنه این اعتراضات حضور خواهند داشت.