به گفته مقامات دولتی ۴۰ درصد معادن کشور تعطیل و بقیه نیز به صورت نیمه جان به کار خود ادامه میدهند
آمار منتشره در بخش معدن نشاندهنده افت شاخص اقتصادی در بخش معدن و حاکم شدن رکود بر این کسب و کار است. به گفته کارشناسان معدن نزدیک به ۴۰ درصد معادن کشور تعطیل است. این رکود و تعطیلی از ابتدای دهه ۹۰ آغاز شده و تاکنون ادامه داشته است. گفته میشود، در ۱۰ سال گذشته نرخ رشد در معادن کشور هموراه منفی یا نزدیک به صفر بوده است. وضعیت وخیم معادن کشور در حالی است که ایران به دلیل وجود ظرفیتهای بالقوه در میان ۱۵ کشور شاخص جهان به لحاظ تنوع ذخایر معدنی در رتبه ۱۰ میباشد.
به گفته کارشناسان حداقل ۴۳میلیارد تن ذخایر معدنی کشف شده در معادن کشور وجود دارد.
یک عضو هیات نمایندگی اتاق بازرگانی ایران از تعطیلی ۴۰ درصدی معادن کشور خبرداده و از نیمه جان بودن باقیمانده این صنعت خبر میدهد. این درحالی است که درآمد صنایع معدنی در صورت مدیریت درست میتواند با درآمد نفت برابری داشته باشد.
- چهارمین روز اعتصاب کارگران معدن مس سونگون و ۷ کارگر بازداشت شده
- فیلم حمله یگان ویژه به کارگران اعتصابی معدن سونگون ورزقان
فشارهای غیرقابل قبول به پیمانکاران معادن
دولت به منظور کسب درآمد بیشتر به پیمانکاران فشار غیرقابل قبولی وارد میکند به این ترتیب بسیاری از شرکتهایی که سالها در معادن کشور فعالیت داشتهاند مجبور به ترک کار و تعطیل شدن فعالیتهای معدن شدهاند. این اقدام به معنی بیکاری هرچه بیشتر کارگران است. تاکنون خبرهایی از اعتراضات کارگران به مقامات دولتی برای بازگشایی مجدد معادن منعکس شده اما نتیجهای نداشته است.
نایب رئیس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی تهران هم از زمینگیر شدن بخش معدن خبر داد و گفت:
«اکنون حدود ۱۲ هزار پروانه بهرهبرداری از معادن داریم؛ اما طبق آمار رسمی وزارتخانه، چیزی حدود پنج هزار و ۶۰۰ معدن فعال هستند.»
فرسودگی ماشین آلات و کم شدن عملیات استخراج
وی در ادامه با غیر اقتصادی بودن قوانین وضع شده توسط دولت و عوارض صادراتی اشاره کرد. وی با غیر اقتصادی دانستن استخراج از معادن بدلیل فرسودگی ماشینآلات تصریح کرد:
«ضمن اینکه یکی از چالشهای اصلی در بخش معدن این است که ۸۰ درصد عملیات فیزیکی معدنی از طریق ماشینآلات معدنی انجام میشود؛ اما ناوگان بخش معدن بهشدت کمبود تجهیزات ماشینآلات معدنی دارد و ماشینآلات معدنی موجود هم بسیار فرسوده و از رده خارج هستند.»
سیاستهای غارتگرانه مقامات دولتی در ۴۰ سال گذشته باعث زمین گیر شدن معادن کشور و تعطیلی ۴۰ درصد آنها شده است. سرنوشت کارگران و وضعیت معیشتی آنها نیز در ابهام باقی مانده است. مقامات دولتی ابتدا با خصوصی سازی معادن تا توانستند رمق معادن را کشیدند. اعتراضات این کارگران در صورت ادامهدار بودن بیکاریشان میتواند به یک چالش جدی برای دولت رئیسی تبدیل شود.