کاهش نیم میلیونی شاغلین بخش کشاورزی

ریشه افت ۱۱ درصدی شاغلین بخش کشاورزی را باید در کم بازده بودن کسب و کار این قشر جستجو کرد

بر اساس اطلاعات منتشره از مرکز آمار، تعداد شاغلین بخش کشاورزی نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر کاهش داشته است. علت کاهش نیم میلیونی، شاغلین بخش کشاورزی نسبت به بهار سال ۱۴۰۰ را می‌توان در خشکسالی و سیاست‌های مافیای آب و صادرات دنبال کرد. سیاست‌هایی که به خشک شدن بسیاری از رودخانه‌های و سدهای کشور منجر شده است. همچنین می‌توان ریشه افت ۱۱ درصدی شاغلین بخش کشاورزی را باید در کم بازده بودن کسب و کار این قشر جستجو کرد.

براساس آمار‌های منتشره از بهار سال ۱۳۸۹ تاکنون چهار مرتبه تعداد شاغلین بخش کشاورزی با کاهش همراه بوده است. در بهار سال ۱۳۹۹ نیز با کاهش ۱.۵ میلیون نفری در این صنعت مواجه بودیم که به دلیل شیوع کرونا قابل قبول بود. اما در حال حاضر این کاهش، تنها به دلیل نبود حمایت دولت از کشاورزان و فراهم نکردن امکانات مورد نیاز مربوط است. حذف ارز ترجیحی و گرانی و کمبود سموم و کود در کنار خشکسالی و نبود استراتژی مشخص برای مواجهه با آن از علت‌های این کاهش به شمار می‌آید.

محصولات کشاورزی درچنگال مافیا

شاغلین بخش کشاورزی

محصولات کشاورزان که با زحمات بسیار حاصل می‌شود در نهایت توسط مافیای صادرات به غارت برده می‌شود. چشم امید کشاورزان، به صادرات محصولات به خارج کشور است. اما دولت هر ساله بعد از شروع فصل برداشت با ممنوع کردن صادرات باعث پایین آمدن شدید قیمت محصولات می‌شود.

کشاورزان یا بایستی محصولات خود را برداشت نکنند و یا به قیمت بسیار پایین به مافیای صادرات که تحت تسلط سپاه پاسداران است بفروشند. آنها نیز، با داشتن سردخانه‌های مجهز محصولات کشاورزان را به قیمت پایین خریداری کرده و پس از پایان فصل برداشت به قیمت‌های چند ده برابر به فروش می‌رسانند.

کاهش قیمت‌ها در کنار بالا رفتن هزینه‌ها، باعث دلسردی کشاورزان و کم شدن سالیانه شاغلین بخش کشاورزی شده است. سیاست‌های غارتگرانه اقتصادی حکومت، باعث نابودی کشاورزی در ایران شده است. به نحوی که در سال گذشته مقامات دولتی مجبور به واردات ۸ میلیون تن گندم شدند. در حال حاضر هم با گرانی‌های افسارگسیخته و انتقال‌ها آب‌های کشور زمینه نابودی کامل کشاورزی فراهم شده است. کاهش شاغلین بخش کشاورزی در آینده نزدیک به یک چالش اصلی این حکومت منجر خواهد شد.

یورو نیوز ۱۷ تیر ۱۴۰۱