تجمع اعتراضی کارگران سد شفارود

صبح روز چهارشنبه ۱۴ تیرماه ۱۴۰۱، کارگران سد شفارود، در برابر فرمانداری شهرستان رضوانشهر دست به تجمع اعتراضی زدند. آنها خواستار رسیدگی مسئولان فرمانداری به مطالبات عقب افتاده خود بودند. این کارگران ۷ ماه است که دستمزدهای خود را نگرفته و مطالباتی هم از قبل دارند. کارفرمایان این سد تاکنون هیچ پاسخی به این کارگران نداده و آنها در برابر فرمانداری شهر تجمع کردند.

سد مخزنی شفارود برای رودخانه شفارود در شهرستان رضوانشهر طراحی شده که در ۶۵ کیلومتری شهر رشت می‌باشد. ساخت این سد از نیمه دوم سال ۱۳۹۲ شروع شده که امکانات مالی آن استفاده از فاینانس کشور چین می‌باشد. در شروع ساخت این سد، حدود ۹۰۰ کارگر در کارگاه‌های مختلف آن به کار گرفته شدند. اما به دلیل مشکلاتی که برای ادامه ساخت این سد پیش آمد، عملیات ساخت آن توقف خورده و حدود ۸۰۰ کارگر آن بیکار شده‌اند.

اعتراضات کارگران سد شفارود از سال پیش شروع شده و ادامه دارد

کارگران سد شفارود

حدود ۷۰ کارگر باقیمانده در پروژه سد شفارود، کارشان رسیدگی و نگهداری از تجهیزات و ماشین‌آلات مربوطه است. کارگران سد شفارود در در ماه‌های پایانی سال گذشته نیز بارها اقدام به برپایی تجمعات اعتراضی نمودند. آنها همواره خواستار پرداخت حقوق‌های عقب افتاده خود بودند که معیشت خانواده‌هایشان را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.

صدای اعتراض و عدم پرداخت حقوق‌های عقب افتاده کارگران سد شفارود در مجلس و وزارت نیرو نیز مطرح گردیده است. حتی معاون دادگستری گیلان، احمد آقایی، در آذرماه سال گذشته عنوان کرد که حقوق معوقه کارگران سد شفارود باید ظرف دو هفته پرداخت گردد. اما پیمانکاران و کارفرمایان مربوطه از پرداخت حقوق معوقه کارگران سرباز زدند و این مشکل همچنان پا برجاست.

طبق اظهارات وزارت نیرو، ساخت این سد حدود ۴۵ درصد پیشرفت داشته است. اما ادامه کار و تکمیل آن زیر سوال است. از یک‌طرف مشکلات مالی و نبودن بودجه ادامه پروژه را متوقف کرده است، از طرف دیگر طراحی غلط برای ساخت این سد در جغرافیایی غلط است.

سازمان‌ محیط زیست و دیگر نهاد‌های ذیربط، ساخت این سد را عامل آسیب‌رسانی جدی به طبعیت این منطقه می‌دانند. زیرا ساخت این سد علاوه بر خشک کردن قسمت‌های زیادی از جنگل‌های طی مسیر، موجب تغییرات اکوسیستم و نابودی رودخانه شفارود می‌شود. تخریب قسمت‌های زیادی از جنگل‌های هیرکانی که سرمایه‌ای جبران ناپذیر می‌باشد، از دیگر آثار تخریبی این سد است که به آن هیچ توجهی نشده است.