معوقات مزدی و بیمه‌ای کارگران در چند واحد صنفی/مشکلات بیمه‌ای مربیان آموزشگاه‌های رانندگی

کارگران شهرداری مهران واقع در استان ایلام از عدم پرداخت ۴ ماه مطالبات مزدی و همچنین چند ماه مطالبات بیمه‌ای خود خبر دادند. همچنین به گفته کارگران شهربان و حریم‌بان شهرداری بوشهر، آنها دست‌کم ۳ ماه دستمزد پرداخت نشده دارند و بیمه آن‌ها نیز با مشکل روبرو است. بعلاوه، کارگران خدماتی شهرداری مسجد سلیمان در استان خوزستان نیز، ۴ ماه معوقات مزدی طلبکارند. در خبری دیگر، مربیان آموزشگاه‌های رانندگی می‌گویند، هزینه‌های خودرو و بیمه خود را به صورت خویش‌فرما پرداخت می‌کنند. افزون بر این، حدود ۶۰ کارگر پیمانی تعمیرات واگن شرکت راه آهن آذربایجان، از عدم تبدیل وضعیت خود توسط این شرکت خبر دادند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، کارگران شهرداری مهران واقع در استان ایلام، از عدم پرداخت ۴ ماه مطالبات مزدی خود خبر دادند.

بنابر این گزارش، علاوه بر تاخیر در پرداخت حقوق، حق بیمه این کارگران هم با مشکل روبروست و چندین ماه به تاخیر افتاده است.

علیرغم پیگیری‌های مکرر کارگران شهرداری مهران برای دریافت حقوق، هنوز مسئولان شهری پاسخگو نیستند. این کارگران می‌گویند: ما انتظار داریم مسئولان شهرستان پیگیر معوقات مزدی و بیمه کارگران شهرداری مهران باشند.

معوقات مزدی کارگران شهربان شهرداری بوشهر

به گزارش ایلنا، جمعی از کارگران شهربان و حریم‌بان شهرداری بوشهر، از چندین ماه مطالبات مزدی پرداخت نشده خود خبر دادند.

بنابر این گزارش، کارگران شهربان و حریم‌بان شهرداری «بوشهر» دست‌کم سه ماه دستمزد پرداخت نشده دارند و بیمه آن‌ها نیز با مشکل روبرو است.

این کارگران از افزایش میزان مطالبات مزدی خود در ماه‌های آینده ابراز نگرانی کردند و گفتند: مشکلات معیشتی و عدم پرداخت مطالبات، مشکلات بسیاری برای خانواده‌های ما به وجود آورده است.

به گفته این کارگران؛ علیرغم اینکه مسئولان شهری از وضعیت مطالبات آن‌ها باخبرند اما تا این لحظه به جز مبالغ کمی به صورت علی‌الحساب، در خصوص پرداخت کامل مطالبات مزدی کارگران شهربان و حریم‌بان بوشهر اقدامی صورت نداده‌اند.

آن‌ها با انتقاد از اوضاع نامناسب معیشتی خود گفتند: با وجود همه مشکلاتی که در زمینه دریافت حقوق با آن مواجهیم، توقع داریم مسئولان بیش از اینها به مساله معیشت و پرداخت دستمزد ماموران انظباطی شهر رسیدگی کنند.

معوقات مزدی کارگران شهرداری مسجد سلیمان

به گزارش ایلنا، کارگران خدماتی شهرداری مسجد سلیمان در استان خوزستان، چهار ماه معوقات مزدی طلبکارند.

این کارگران کارگران با بیان اینکه مطالبات آن‌ها دست‌کم چهارماه به تاخیر افتاده است، گفتند: در این اوضاع اقتصادی که شرایط زندگی را برای همه کارگران حداقل بگیر سخت کرده است، مسئولان شهری به پرداخت به موقع حقوق کارگران بی‌اعتنا هستند و ما علیرغم همه سختی‌ها مجبوریم بدون دریافت حقوق کار کنیم.

این کارگران با اشاره به اینکه برای پرداخت مزد بارها با مسئولان شهری و حتی دولتی صحبت کرده‌ایم، افزودند: چرا باید ما کارگران برای دریافت معوقات مزدی خود دوندگی کنیم؛ شهرداری مسجد سلیمان ادعا می‌کند بودجه و منابع مالی کافی برای پرداخت حقوق کارگران ندارد.

آن‌ها با بیان اینکه از اعضای شورای شهر انتظار داریم نظارت خود را بر شهرداری بیشتر کنند تا تکلیف وضعیت شهر و پرداخت حقوق کارگران مشخص شود، اظهار داشتند: از مدت‌ها قبل کارگران پیگیر دریافت حداقل بخشی از طلب خود از شهرداری و شورای شهر هستند، اما به نتیجه قابل قبولی نرسیده‌اند.

این کارگران بیان کردند: شواهد بیانگر این موضوع است که مشکلات کارگران شهرداری مسجد سلیمان همچنان ادامه‌ دار است.

به گفته آن‌ها؛ باتوجه به اینکه مبلغ طلب شهرداری هر ماه بیشتر می‌شود، بنابراین به دلیل پرداخت نکردن یا پرداخت ناکافی بدهی‌ها به شهرداری، کارگران به سختی اموراتشان را می‌گذرانند.

 مشکلات بیمه‌ای مربیان آموزشگاه‌های رانندگی

به گزارش ایلنا، مربیان آموزشگاه‌های رانندگی با وجود درآمد نه چندان زیاد مجبور هستند تا هزینه‌های خودرو و بیمه خود را به صورت خویش‌فرما پرداخت کنند.

بر اساس این گزارش، مربیان آموزشگاه‌های راهنمایی و رانندگی جزو خدمات شهری محسوب نمی‌شوند و از مزایای این گروه‌های شغلی محروم هستند.

ماهیت کاری مربیان آموزشگاه‌های رانندگی، کارگر و کارفرمایی تعریف نشده به همین دلیل جزو مشاغل آزاد محسوب می‌شوند. با توجه به این شرایط باید بیمه خود را به صورت خویش‌فرما پرداخت کنند. پرداخت بیمه خویش‌فرما سبب می‌شود تا از برخی مولفه‌های بیمه‌ای مثل مقرری بیمه بیکاری محروم باشند. مربیان آموزشگاه‌های رانندگی نه جایگاه رانندگان تاکسی را دارند و نه کارگر به حساب می‌آیند. قوانین و ضوابط دست و پاگیر، گره‌های متعددی بر زندگی مربیان افکنده است.

این رانندگان نه کارفرما دارند و نه جزو صنعت حمل و نقل درون شهری به حساب می‌آیند؛ به گفته فعالان صنفی مربیان آموزش رانندگی، قوانین حاکی از آن است که این گروه شغلی باید مشمول نظام صنفی شوند، اما به نظر می‌رسد تمایلی برای اجرای این قانون وجود ندارد و حقوق این افراد پایمال می‌شود. مصوبه‌ای که در سال ۶۷ به تصویب هیات دولت رسید اما محلی از اعتبار ندارد.

هیات دولت با استناد به نامه ریاست‌جمهوری در تاریخ نوزدهم، دی ماه سال ۶۷، آموزشگاه‌های رانندگی را مشمول قانون نظام‌صنفی دانست. صدور این مصوبه برخلاف تصمیم شورای انقلاب بود، بر اساس مصوبه صادره از سوی این شورا، آموزشگاه‌های رانندگی مشمول قوانین کارآموزی می‌شوند. مصوبه هیات دولت تنها بر خلاف مصوبه شورای انقلاب نیست بلکه با رای شماره ۶۹ کلاسه مروخ ۰۱/۰۵/۱۳۶۳ دیوان عدالت اداری هم در تضاد است.

بنا بر تصمیم مبادی رسمی تصمیم‌گیری در ایران، رابطه مربیان با آموزشگاه‌های رانندگی به عنوان کارگر و کارفرما تعریف نمی‌شود؛ بنابراین باید بتوانند نرخ آموزشی را خود تعیین کنند اما چنین فرصتی در اختیار این گروه شغلی قرار نمی‌گیرد. به گفته مربیان، آنها در تعیین مزد هیچ نقشی ندارند؛ مربیان آموزش رانندگی به عنوان پیمانکار یا خویش‌فرما درنظر گرفته می‌شوند و خودروهایشان از سوی وزارت صمت قیمت‌گذاری می‌شود.

بررسی تاریخچه برگزاری جلسات تعیین نرخ‌نامه حاکی از آن است، سال‌های گذشته فرصت حضور در جلسات تعیین نرخ‌نامه برای مربیان میسر بوده، اما در حال حاضر چنین فرصتی برای آن‌ها وجود ندارد.

به گفته مربیان، در سال جاری، حق‌السهم آنها به عنوان مربی آموزشگاه رانندگی حدود ۳۶ درصد افزایش یافته است این درحالی است که دستمزد کارگران از سوی شورایعالی کار حدود ۳۹ درصد بیشتر شد. کرایه تاکسی‌ها نیز حدود ۳۵ درصد افزایش یافت ولی حق خودرو یک مربی را ۲۸ درصد درنظر گرفته‌اند و حق سهم آموزشگاه‌ها نیز ۴۱ درصد گران‌تر شده است.

این گروه شغلی بارها برای برخورداری از بیمه تامین اجتماعی تلاش کرده‌اند. به گفته مربیان متاسفانه پیگیری‌های آنها مثمرثمر واقع نشده و بیمه آنها همچنان خویش‌فرما است که هزینه زیادی را بر این گروه تحمیل می‌کند.

حدود ۲۵ هزار آموزگار تعلیم رانندگی از دولت انتظار دارند تا با مهیا کردن تمهیداتی شرایط بیمه تامین اجتمای برای این گروه شغلی را فراهم کند. از طرف دیگر این گروه در زمره‌ کارگران حمل و نقل عمومی که بیمه خاص خودشان را دارند هم قرار نمی‌گیرند. دولت هم توانایی پرداخت سهم ۴۰ درصدی خود برای بیمه مربیان آموزشگاه‌های رانندگی را ندارد. به عبارت دیگر، محل بودجه‌ای برای بیمه مربیان آموزشگاه‌های رانندگی درنظر گرفته نشده است.

عدم تبدیل وضعیت کارگران پیمانی «تعمیرات واگن» راه آهن آذربایجان

به گزارش ایلنا، کارگران پیمانی «تعمیرات واگن» راه آهن آذربایجان از اینکه در چند سال گذشته در استخدام یک شرکت پیمانکاری هستند، خواستار تغییر وضعیت استخدامی خود به قرارداد مستقیم هستند.

بر اساس این گزارش، این کارگران می‌گویند: حدود ۶۰ کارگر پیمانی تعمیرات واگن شرکت راه آهن آذربایجان در تبریز هستیم و از اینکه در چند سال گذشته به صورت پیمانی در استخدام یک شرکت پیمانکاری مشغول کار هستیم، انتقاد داریم. ما خواستار آن هستیم که وضعیت استخدامی‌مان به قرارداد مستقیم تبدیل شود.

به گفته انها، پیمانکاران نیروی انسانی در مقام کارفرما آورده مالی ندارند و به تعهدات قانونی خود در قبال کارگران تحت مسئولیت خود عمل نمی‌کند.

کارگران پیمانی تعمیرات واگن راه‌آهن آذربایجان همچنین درباره پیگیری تبدیل وضعیت استخدامی خود گفتند: سال‌هاست مجموعه کارگران راه‌آهن برای دریافت مطالبات صنفی خود و همچنین در اعتراض به سیاستگذاری‌های مدیران در رابطه با واگذاری بخش عمده‌ای از تأمین نیروی انسانی به شرکت‌های پیمانکاری، پیگیری‌های زیادی را انجام داده‌اند که تاکنون به نتیجه نرسیده است.

به گفته آنها؛ قرار است موضوع طرح تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی، شرکتی و حجمی در صحن علنی مجلس برسی شود، به همین دلیل ما کارگران شرکتی تعمیرات واگن انتظار داریم نمایندگان با تصویب این طرح، امنیت شغلی را به همه کارکنان قراردادی و شرکتی شاغل در تمام بخش‌های دولتی، عمومی و نیمه دولتی کشور بازگردانند.

آنها با اشاره به اینکه در نتیجه حضور پیمانکار حقوق و دستمزدمان با تاخیر پرداخت می‌شود، افزودند: هرچند بعد از گذشت سالها که تاخیر در پرداخت حقوق داریم، اخیرا مطالباتمان را تقریبا هر ماه دریافت می‌کنیم اما پیمانکار توانایی پرداخت یک جای حقوق کارگران را ندارد و آن را در چند قسط به حساب کارگران واریز می‌کند.

به گفته آنها؛ کارگرانی که توسط شرکت‌های واسطه نیروی انسانی در بخش‌های مختلف راه‌آهن ازجمله واحد تعمیرات مشغول به کار هستند، ثبات شغلی ندارند و هر لحظه امکان بیکاری آنها وجود دارد.

این کارگران با تاکید بر اینکه کارگران پیمانی بعد از سال‌ها کار در بخش‌های مختلف ریلی از مزایای قانونی کار بی‌بهره بوده و از قرارداد‌های موقت خود با پیمانکار خسته شده‌اند، خواستار پاسخگویی مسئولان راه‌آهن کشور درخصوص افزایش مشکلات کارگران این واحد خدماتی شدند.