مصطفی نیلی وکیل کیوان صمیمی سردبیر نشریه ایران فردا میگوید که موکلش پس از انتقال از زندان اوین، در بازداشتگاه یکی از کلانتریهای شهر کرج نگهداری میشود و قرار است به ندامتگاه مرکزی کرج منتقل شود. نیلی همچنین عنوان کرد که انتقال موکلش با فشار نهادهای امنیتی صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از امتداد، خبر انتقال کیوان صمیمی، زندانی و کنشگر مدنی و سیاسی از زندان اوین به محلی نامعلوم در کرج در حالی در اواخر هفته جاری منتشر شده که همچنان از محل نگهداری این روزنامهنگار ۷۳ ساله خبر تازهای در دست نیست.
مصطفی نیلی، یکی از وکلای کیوان صمیمی درباره آخرین وضعیت او گفت: دو روز پس از اینکه کارت تلفن آقای صمیمی وصل شده بود دوباره دسترسی ایشان به تلفن در روز چهارشنبه این هفته قطع شده بود که پس از مراجعه به حفاظت زندان، مجددا وصل میشود. پس از بازگشت از حفاظت با توجه به اینکه طی چند روز گذشته در ادرار موکل بنده، خون مشاهده شده بود برای انجام آزمایش و همچنین پیگیری اعزام به پزشکی قانونی، پیرو دستور دادگاه برای بحث عدم تحمل کیفر به بهداری زندان مراجعه داشته که از آن لحظه به بعد به بند بازنمیگردد. تا اینکه طی تماسی ناشناس با فرزند کیوان صمیمی به اطلاع او میرسانند که ایشان در یکی از کلانتریهای شهر کرج نگهداری میشود تا به ندامتگاه مرکزی این شهر منتقل شود.
وی افزود: با تماسها و پیگیریهایی که از طریق همبندیهای او داشتیم، متوجه شدیم موکلم حتی موفق نشده که هیچ یک از وسائل خود از جمله داروهایش را با خود ببرد که این موضوع با توجه به سن و سال او و همچنین نظر به بحث بیماریهایی که به آن مبتلاست، بسیار خطرناک خواهد بود.
این وکیل دادگستری، همچنین با اشاره به بحث انتقال کیوان صمیمی از زندان اوین نیز، تصریح کرد: با توجه به اینکه، پیشتر نیز بنا داشتند تا کیوان صمیمی را به زندان رجاییشهر منتقل کنند و او اعلام کرده بود که با توجه به غیرقانونی بودن این خواسته به آن تن نخواهد داد و اگر قصد اجرا دارند باید به زور متوسل شوند به نظر میرسد که ایشان را با توسل به خشونت و زور از زندان اوین خارج و به کرج منتقل کردهاند.
نیلی در ادامه نیز، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد که بهانه اصلی این درخواست برای جابجایی موکلم از زندان اوین توسط نهادهای امنیتی، اولا؛ مطالب و نامههایی بوده که ایشان منتشر کرده و در ثانی، پیگیریهایی بوده که کیوان صمیمی با استناد به آئیننامهها و قوانین برای وضعیت نگهداری زندانیان در داخل زندان داشته است. به همین دلیل نیز، نهادهای امنیتی تلاش میکردند که ایشان را از زندان اوین منتقل کنند.
وی، اضافه کرد: در این فاصله، همچنین یک پروندهسازی هم برای موکل من توسط این نهادها با ادعای نشر اکاذیب و شکایت یکی از زندانیان از ایشان صورت گرفت و پروندهای در دادسرای امنیت برای او تشکیل دادند. با توجه به اینکه زندانی که مدعی شکایت او از کیوان صمیمی بودند، رضایت خود را اعلام کرد برای پرونده، قرار منع تعقیب صادر و مختومه شد.
نیلی در ادامه نیز، تصریح کرد: نهادهای امنیتی در این مدت، یکسره تلاش کردند که برای کیوان صمیمی، پروندهسازی کرده و مشکل ایجاد کنند. با توجه به سن و سال این زندانی سیاسی و نظر پزشکی قانونی-که شرایط حبس را برای او مساعد ندانسته بود-، باز هم فشار آوردند تا حکم ایشان اجرا شود. در واقع، همان زمان هم که حکم موکلم اجرا شد، فقط و فقط به دلیل فشار نهادهای امنیتی بود.
وی، عنوان داشت: الان هم این تبعید که اتفاق افتاده، تنها به دلیل فشار نهادهای امنیتی بوده است. این حکمی هم که شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر برای تبعید ایشان صادر کرده، کاملا خلاف ماده ۵۱۳ قانون آئین دادرسی کیفری است. این ماده میگوید که هر کس مرتکب جرم شده و محکوم شد بایستی دوران حبس خود را در زندان شهر محل وقوع جرم بگذراند.
وکیل کیوان صمیمی، اضافه کرد: این ماده در تبصره ۳ خود این امتیاز را هم قائل شده که اگر چنانچه محل وقوع جرم توسط شخص با محل اقامت وی متفاوت بود، باید به شهر محل اقامت خود منتقل شده در زندان این شهر دوران حبس خود را بگذراند. مگر اینکه حضور او در زندان شهر محل اقامتش، مفسده برانگیز باشد که در آن صورت، باید به نزدیکترین زندان محل اقامت منتقل شود. اما در مورد کیوان صمیمی، اگر معتقدند که جرمی توسط ایشان اتفاق افتاده در شهر تهران بوده و محل اقامت او نیز در همین شهر قرار دارد.
نیلی در پایان نیز، گفت: اینکه الان ایشان را به استان البرز تبعید کنند، عملا مجازاتی مضاعف بر آنچه در قانون پیش بینی شده، برای وی تعیین شده است. این مسئله کاملا خلاف قانون است و علاوه بر موکلم، خانواده او نیز به این شکل مجازات میشوند.
همچنین محمود بهزادیراد، حقوقدان و دیگر وکیل کیوان صمیمی، ضمن اشاره به روند پرونده این زندانی سیاسی، اظهار داشت: پس از اجرای حکم کیوان صمیمی، ما درخواست اعاده دادرسی کردیم که پذیرفته شد و استدلال دیوان عالی کشور این بود که یک نفر به تنهایی نمیتواند که اجتماع و تبانی انجام دهد. رییس شعبه ۵۴ تجدید نظر علاوه بر عدم پذیرش استدلال دیوان عالی کشور در راستای اعاده دادرسی در دو نوبت هم در ارجاع پرونده از اجرای احکام، جهت اعمال ماده ۵۰۲ و با توجه به نظر پزشکی قانونی و رییس زندان اوین از صدور عدم تحمل کیفر خوداری نموده است. موکل اینجانب این برخورد را نه قانونی و نه اخلاقی، بلکه شخصی میداند.
وی افزود: رئیس این شعبه، استدلال دیوان عالی کشور را رد کرده و مدعی شد که از نظر او، یک نفر هم میتواند اقدام به اجتماع و تبانی کند. در ادامه، کمیسیون پزشکی قانونی با توجه به وضعیت جسمانی موکلم و نظر به مشکل قلبی، کلیوی، ریوی و دیگر مشکلات وی، اعلام کرد که متهم باید در شرایط دور از استرس و رژیم ویژه غذایی داشته و پزشک متخصص نیز در دسترس او باشد.
این وکیل دادگستری، تصریح کرد: اجرای احکام برای زندان نامه نوشته و نظر مسئولین آن را خواستار شد. رئیس زندان اوین نیز در پاسخ گفت که ما چنین شرایطی را در اوین نداشته و وضعیت پر از استرس بوده است. اجرای احکام، سه مرتبه این پرونده را برای اعمال ماده ۵۰۲ به شعبه ۵۴ فرستاد که هر سه بار، رئیس این شعبه با عدم تحمل کیفر توسط موکلم مخالفت کرد. آخرین استدلال او هم این بود که پرونده باید دوباره به پزشکی قانونی ارجاع شده و این نهاد نظر دهد که متهم، همچنان همان وضعیت و شرایط قبلی را دارد.
بهزادی، یادآور شد: در ادامه اجرای احکام به زندان نامه نوشته و خواستار تصمیمگیری عاجل پزشکی قانونی درباره وضعیت کیوان صمیمی شد. متاسفانه در این شرایط، دادیار ناظر بر زندانیان سیاسی و عقیدتی نامهای نوشته و تقاضا کرد که موکلم را به زندانی در نزدیکی محل اقامت او تبعید کنند تا شرایط مذکور در آن مهیا باشد. این پرونده، مجددا به رئیس شعبه ۵۴ ارجاع شد و بابایی بلافاصله با انتقال موکلم به زندان دیگر موافقت کرد.
این وکیل دادگستری، خاطرنشان کرد: این در حالی بود که نظر به دستور صریح دادگاه در وهله اول باید وضعیت پزشکی قانونی موکلم روشن میشد و سپس درباره بحث انتقال او تصمیم میگرفتند. متاسفانه در چنین شرایطی، روزنامهنگار زندانی که با مشکلات قلبی، کلیوی و ریوی دست و پنجه نرم کرده و حدود ۷۴ سال سن دارد را بدون استمزاج نظر جدید پزشکی قانونی از زندان اوین منتقل کردهاند.
وی در پایان نیز، خاطرنشان کرد: متاسفانه ما هنوز نمیدانیم که موکل من پس از انتقال از زندان اوین به کرج در کدام محل و کدام زندان نگهداری میشود.
کیوان صمیمی از تاریخ ۱۷ آذرماه ۹۹ دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکرد.
روز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، همزمان با روز جهانی کارگر، دهها تن از شرکت کنندگان در تجمع اعتراضی در مقابل ساختمان مجلس در پی ورود نیروهای امنیتی و به خشونت کشیده شدن این تجمع بازداشت شدند. نیروهای امنیتی به همراه کیوان صمیمی، در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۹۸ به محل نشریه ایران فردا رفته و ضمن تفتیش محل بسیاری از اسناد و مدارک موجود از جمله هاردهای کامپیوتر را با خود برده بودند. آقای صمیمی نهایتا روز دوشنبه ۲۷ خردادماه ۹۸، با تودیع قرار وثیقه، به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شد.
آقای صمیمی در تاریخ ۱ اردیبهشت ۹۹ به صورت غیابی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهامات “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور” و “فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی” به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد. پس از صدور حکم و بعد از وارد شناخته شدن اعتراض آقای صمیمی به نحوه دادرسی، دادگاه مجددا وقت رسیدگی تعیین کرد.
کیوان صمیمی مجددا محاکمه و توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور” به ۳ سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم در مرحله تجدیدنظر توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست قاضی احمد زرگر عینا تایید شد.
نهایتا علیرغم قبول درخواست اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور، شعبه هم عرض با رد نظر دیوان، محکومیت آقای صمیمی را از ۳ سال به ۲ سال حبس کاهش داده بود.
پیشتر انجمن دفاع از آزادی مطبوعات در بیانیهای نسبت به حبس عالیه مطلب زاده و کیوان صمیمی، نائب رئیس و رئیس این انجمن اعتراض کرد.
آقای صمیمی بهمنماه سال گذشته به بهانه انتشار مطالبی در خصوص جنبشهای اجتماعی در کانال تلگرامی از حق ملاقات و تماس تلفنی محروم شده و کارت تلفن او را مسدود کرده بودند. مسئولان زندان استدلال کرده بودند که این روزنامهنگار در مطالب خود مردم را به شورش تحریک کرده بود.
کیوان صمیمی، سردبیر نشریه ایران فردا و یکی از اعضای کانون نویسندگان ایران است. او پیشتر نیز در سال ۸۸ بازداشت و پس از تحمل دوران محکومیت خود از زندان رجایی شهر آزاد شده بود. آقای صمیمی، در دوره بازداشت قبلی، یک روز پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ در منزل شخصیاش بازداشت شد و در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به اتهام زیر سوال بردن انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ و شرکت در تظاهرات اعتراضی و نوشتن مطالب انتقادی به شش سال حبس تعزیری محکوم شد. صمیمی آذرماه سال ۸۹ به همراه تعدادی دیگری از زندانیان سیاسی زندان اوین به زندان رجایی شهر کرج تبعید شد. وی نهایتا از بابت این بازداشت، صبح روز شنبه ٢۶ اردیبهشت ماه ۹۴، با پایان شش سال محکومیت، از زندان رجایى شهر کرج آزاد شد.
این فعال سیاسی، سابقه زندانی شدن در هر دو رژیم فعلی و سابق را دارد. یکی از برادران کیوان صمیمی در دوره پهلوی و دیگری نیز در دهه شصت و توسط جمهوری اسلامی اعدام شدهاند.