خبرگزاری هرانا – تداوم اعتراضات کشاورزان اصفهانی و شهروندان حامی مطالبات آنان، با حضور گسترده نیروهای انتظامی و امنیتی به خشونت کشیده شد. نیروهای امنیتی اقدام به ضرب و شتم معترضان، شلیک گاز اشک آور، گلوله ساچمهای و استفاده از شوکر کردند. به علاوه، اینترنت همراه در اصفهان با اختلال مواجه شده و در نقاطی از شهر کاملا قطع شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز جمعه ۵ آذرماه ۱۴۰۰، تداوم اعتراضات کشاورزان اصفهان با حضور گسترده نیروهای انتظامی و ایجاد فضای امنیتی به خشونت کشیده شد.
بر اساس ویدئوهایی که به دست هرانا رسیده است، تعداد پرشماری از نیروهای انتظامی برای متفرق کردن و سرکوب معترضان، به ضرب و شتم آنها، استفاده از شوکر و شلیک گاز اشک آور و گلوله ساچمهای متوسل شدهاند. شماری از شهروندان از جمله تعدادی از معترضان سالمند نیز مجروح شده و یا به دلیل استنشاق گاز اشکآور در تنفس دچار مشکل شدهاند.
شهروندان و کشاورزان معترض صبح امروز طبق روال روزهای اخیر و در ادامه دور جدید اعتراضات که از تاریخ ۱۶ آبانماه آغاز شده، تجمع خود را در بستر خشک زاینده رود آغاز کردند، اما در پی بسته شدن جادههای منتهی به محل تجمع توسط نیروهای انتظامی، اعتراض شهروندان به خیابانهای مجاور کشیده شد.
معترضان در جریان این تجمع شعارهایی همچون “تا آب نیاد تو رودخونه، برنمیگردیم به خونه، نترسید نترسید ما همه با هم هستیم، بی شرف بی شرف، ننگ ما ننگ ما پلیس الدنگ ما، حمایت حمایت و مرگ بر دیکتاتور” سر دادهاند.
همچنین بنا بر گزارشاتی که به دست هرانا رسیده است، اینترنت همراه در برخی مناطق قطع و در سایر نقاط اصفهان نیز دچار اختلال شده است.
مادر یکی از شهروندان حاضر در تجمعات امروز به هرانا گفت: «فرزند بیست ساله من در حمایت از مطالبات کشاورزان معترض به همراه عموی کشاورزش، در کنار دیگر کشاورزان و معترضان حاضر در بستر خشک زاینده رود حاضر شد؛ اما متاسفانه در پی ضرب و شتم نیروهای انتظامی از ناحیه زانو زخمی شده است. عمویش نیز که از بیماری آسم رنج میبرد، با استنشاق گاز اشک آور، حال نامساعدی دارد.»
محمدرضا میرحیدری، فرمانده انتظامی اصفهان در مصاحبه با شبکه خبر تلویزیون دولتی ایران، از همکاری نیروی انتظامی، بسیج، سپاه و دستگاه اطلاعاتی برای سرکوب و بازداشت معترضان خبر داده و وعده برخورد قاطع با آنان را داد. به گفته او شماری از معترضان زخمی شده و برخی از نیروهای امنیتی و انتظامی نیز مجروح شدهاند. میرحیدری مدعی شده است که معترضان دارای تفنگ ساچمهای بودهاند. این در حالی است که بنا بر ویدئوهایی که به دست هرانا رسیده، معترضان به دست نیروهای امنیتی با این سلاحها زخمی شدهاند.
مضاف بر این، شماری از کشاورزان معترض اصفهانی برای چندمین بار طی هفتههای اخیر اقدام به آسیب رساندن به خط لوله انتقال آب به یزد کردهاند. در یکی از ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، شماری از کشاورزان اصفهانی با لودر خط لوله انتقال آب به یزد را شکسته و جریان انتقال آب را قطع میکنند.
همزمان خبرگزاری فارس، وابسته به نهادهای امنیتی، ضمن تایید ورود پرتعداد نیروهای انتظامی به جریان تجمع این شهروندان و استفاده از گاز اشک آور توسط این نیروها برای پایان دادن به اعتراضات، مدعی شد “معترضان امروز کشاورزان این استان نیستند و آنان در پی توافق با مسئولان صبح دیروز به اعتراضات خود پایان دادهاند و تجمع امروز با فراخوان «ضد انقلاب» برگزار شده است.”
در این راستا خبرگزاری رکنا نیز «تاکید فرمانداری بر لزوم پایان دادن به تجمع کشاورزان» را از دلایل برخورد خشونت آمیز نیروهای انتظامی عنوان کرد.
علاوه بر این خبرگزاری صدا و سیما نیز مدعی شد که افراد حاضر در این تجمع، «از کشاورزان اصفهانی نبودهاند» و «کشاورزان با پایان دادن به تجمعات خود، در حال حاضر هیچ تجمعی ندارند!» تلویزیون دولتی ایران با «اندک» خواندن تعداد معترضان، سعی در بیاهمیت جلوه دادن اعتراضات گسترده شهروندان اصفهانی را داشت.
هرانا روز گذشته در گزارشی از ورود نیروی انتظامی جهت پایان دادن به تجمع کشاورزان خبر داده بود. شب چهارشنبه ۳ آذرماه، تعدادی از چادرهای معترضان به آتش کشیده شد و دادستان اصفهان ضمن اعلام بازداشت شماری از افراد معترض به جمعآوری چادرها، آنان را “اراذل و اوباش” خواند؛ همزمان خبرگزاری رکنا از بازداشت کوتاه مدت تعدادی از این افراد خبر داده و گفته بود که دستکم دو نفر از دستگیرشدگان کشاورز بودهاند.
چندی پیش نیز یک شهروند در شهرستان فلاورجان واقع در استان اصفهان به دلیل انتشار و ارسال تصاویر اعتراضات کشاورزان به یکی از شبکههای تلوزیونی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
تجمعات اعتراضی کشاورزان از روز یکشنبه ۱۶ آبانماه مقابل دفتر یکی از نمایندگان مجلس یازدهم، ساختمان صداوسیمای مرکز اصفهان و شرکت آب منطقهای اصفهان آغاز شده و نهایتا به بستر خشک رودخانه زایندهرود کشیده شد. شهروندان معترض و خواهان تخصیص حقابه پاییزی و احیای زاینده رود، شبها را نیز در جوار پل خواجو تحصن کرده بودند.
هرانا چندی پیش در گزارشی تحت عنوان “اعتراض هزاران شهروند در اصفهان نسبت به فقدان مدیریت آبرسانی و عدم تخصیص حقآبه” به این موضوع پرداخته بود.