بدون توجه به ماهیت سرمایهدار و نوع نگاه آنان به کارگران که نگاهی کالا محور است نه نگاهی انسانی و نوع حکومت حامی آنان که دیکتاتوری است، نمیتوان به چرایی عدم رعایت ایمنی پی برد. مثلا استفاده از ابزار یا دیگ مذاب کارخانهای که سالها از عمر آن گذشته و در صورت انفجار یا تخریب آن در حین کار، کارگران کشته میشوند، و ابزار و دیگ مذابی که باید سالها پیش از چرخه تولید خارج میشد، اکنون خارج میشود و این به سود این جنایتکاران است. در این حاکمیت جان زحمتکشان ارزانترین کالاست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شهرام غریب (کارشناس ایمنی و بهداشت کار) در خصوص اهمیت مسئلهی ایمنی و بهداشت و وظیفهی تیم جدید وزارت کار در مورد مسئلهی ایمنی گفت: ببینید تا الان هر کس که آمده در خصوص ایمنی و بهداشت صحبت کرده اما در نهایت چیزی حاصل نشده است. در واقع ایمنی یک فرهنگ است و باید نهادینه شود. ایمنی از منظر شعار به جایی نخواهد رسید و در مقام عمل است که میتوانیم بگوییم حرفی برای گفتن داریم. من بارها این موضوع را تکرار کردهام که شعارِ «اول ایمنی، بعد کار» بسیار اشتباه است بلکه همیشه و لحظه به لحظه باید به ایمنی توجه داشت؛ درواقع ایمنی توأم با کار باید باشد و اینگونه است که ایمنی جواب میدهد.
غریب ادامه داد: تا زمانی که بازبینی مجدد روی فرهنگ ایمنی مدیران اتفاق نیفتد، از جایی که الان هستیم فراتر نخواهیم رفت. وقتی مدیران تفکر ایمنی نداشته باشند و اولویت را بر مسائل ایمنی و بهداشت نگذارند، اصول ایمنی را به درستی پیاده نخواهند کرد.
وی تاکید کرد: باید تفکر تولید محوری کنار گذاشته شود و تفکر ایمنی محوری در اولویت قرار بگیرد. پس هر کس بخواهد بیاید تا زمانی که چیدمان را براساس اولویت دادن به تفکر کنترل حوادث و پیشگیری از حوادث و تمرکز درست بر واکنشهای اضطراری پیادهسازی نکند هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.
وی در انتقاد به تفکری که معتقد است ایمنی خرج دارد، گفت: کسانی که چنین تفکری دارند کاملا اشتباه میکنند؛ اتفاقا ایمنی، پیشگیری از هزینه است. ببینید حادثهای که منجر به خرابی، از بین رفتن، آسیب دیدن و منحل شدن یک سیستم شود به مراتب هزینهی بسیار بیشتری دارد تا پیاده کردن سیستم و اصولی که مانع از بروز این اتفاق شود. ما یکسری هزینههای مستقیم و یکسری هزینههای غیرمستقیم داریم؛ در واقع پیشگیری از حوادث صرفهجویی در همین هزینههای غیرمستقیمی است که ممکن است به دلیل وقوع حوادث در کار ایجاد شود. برای ایمنی هر چه هزینه کنیم درواقع سرمایهگذاری پرسود و ارزشمندی انجام دادهایم.
وی همچنین با اشاره با اختیارات مسئولان ایمنی و بهداشت گفت: نکتهی مهمی که باید به آن توجه کرد این است که مسئولان این حوزه باید اختیارات تام داشته باشند تا بتوانند در رابطه با مسائل ایمنی و حوادث به طور مستقیم ورود کند. مسئول نباید کوتاه بیاید و یا با سفارشهایی که میشود از وظیفهی خود سرباز زند. اگر این اتفاق نیفتد سریال حوادث تمامی نخواهد داشت.
وی در خصوص ایمنی کار در قراردادهای پیمانی گفت: بازرسان کار باید به قدری قدرت داشته باشند تا جریمهشان اعمال شود. ببینید اگرتسویه حساب کامل با پیمانکاران را منوط به اجرای کامل اصول ایمنی کنیم و یک از آیتمهای اصلی برای امضای صورت وضعیت را رعایت ایمنی قرار دهیم، پیمانکار خود را موظف میداند برای دریافت پول اصول ایمنی را رعایت کند. من معتقدم تا زمانی که اختیار و قدرت مسئولان ایمنی کار بالا نرود، این مشکلات وجود خواهد داشت.