فاصله میان حداقل دستمزد و هزینه معیشت کارگران به ۶ میلیون تومان رسیده است
تورم افسارگسیخته معیشت کارگران را در وضعیت بحرانی قرار داده است. فاصله میان حداقل دستمزد کارگری و حداقل مبلغ هزینه معیشت کارگر به ۶ میلیون تومان رسیده است.
روزنامه همشهری (۱۶مرداد ۱۴۰۰) هزینه معیشت یک خانوار کارگری ۳.۳ نفری را ۱۰ میلیون و ۳۴۳ هزار تومان برآورد کرده است. این برآورد بیش از ۲۲ درصد افزایش نسبت به اسفند ماه داشته است. در اسفند هزینه معیشت طبقه کارگر ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان برآورد شد. اما موقع محاسبه کمترین دستمزد، نزدیک به ۳ میلیون تومان کمتر از هزینه معیشت کارگران مشخص شد. تورم افسارگسیخته در سال ۱۴۰۰ نمایندگان کارگری را مجبور کرده که برای ترمیم شکاف مزد و معیشت برای سومین بار خواستار ترمیم و بازنگری دستمزد شوند.
افزایش ۲۲ درصدی قیمت کالاها در سبد معیشت کارگران
سبد معیشت مشخص شده به نفع کارگران نیست و بیشتر از سود کارفرما چیده شده است. افزایش ۲۲درصدی قیمت کالاها در سبد معیشت برای کارگران باعث شده هزینه معیشت آبرومندانه ۱۴۶ درصد بیشتر از حداقل دستمزد باشد.
فرامرز توفیقی رئیس کمیته مزد شورای کار، فاصله نجومی دستمزد و هزینه معیشت کارگران را تایید میکند. وی تصریح میکند: «برای داشتن یک زندگی آبرومندانه، باید جدا از در نظر گرفتن بهای کالاهای مورد نیاز خانوارهای کارگری، هزینههای جانبی برای فراوری مانند پختوپز غذا نیز در محاسبات گنجانده شود تا مبلغ واقعی هزینههای معیشت بدست آید.»
شکاف ۶۰ درصدی بین هزینه معیشت کارگران و حداقل دستمزد
براساس آمارها شکاف حداقل دستمزد با هزینههای معیشت آبرومندانه بیش از ۶۰ درصد است. یعنی یک خانوار کارگری با دریافت حداقل دستمزد کمتر از نیمی از هزینه سبد معیشت کارگری ماهانه خود را تامین میکند. به این ترتیب کارگران مجبور به حذف اقلامی از سبد مصرفی خود هستند. سفره کارگران به این صورت کوچکتر میشود. بیشتر دستمزد صرف اجاره مسکن و خوراک میشود.
برای پرکردن این فاصله، کارگران به حاشیه شهرها رانده شدهاند. باقیمانده دستمزد صرف تهیه خوراک خواهد شد. در این مواقع مواد خوراکی با کیفیت پایینتر و ارزانتر جایگزین خوراکیهای مقوی میشود. زندگی کارگران در این مواقع بر لبه پرتگاه است. یک بیماری سنگین و هر حادثهای میتواند شوک جدی به اساس خانواده وارد کند.
فاصله سبد هزینه معیـشت کـارگران و حداقل دستمزد نشانه سقوط قدرت خرید کارگران است
فاصله سبد هزینه و حداقل دستمزد نشانه سقوط قدرت خرید کارگران و بازنشستگان است. اما سران حاکمیت بدون توجه به این موضوع ترمیم دستمزد را به بهانه بالا رفتن تورم به تعویق انداختهاند. حقوق کارگران بدلیل اینکه در دوران جنگ ثابت مانده بود همواره از تورم عقبتر است. در این چند سال فاصله دستمزد و سبد معیشت کارگران بسیار بیشتر شده است. فقر و بالا بودن هزینه معیشتی طبقه کارگر، آینده مبهمی را برای جامعه کارگری ترسیم کرده است. اعتراضات گسترده کارگران در ماههای گذشته پیشزمینه بروز یک بحران اجتماعی است. بحرانی که رژیم بسادگی قدرت خارج شدن از آن را ندارد.