خبرگزاری هرانا – رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی استان گلستان، از عدم برخورداری ۱۵ هزار کارگر ساختمانی از بیمه تامین اجتماعی در این استان خبر داد. همچنین بنابر اعلام رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران کشور، فقط ۳۰ درصد کارگران ساختمانی در کشور بیمه هستند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، ۱۵ هزار کارگر ساختمانی در استان گلستان فاقد بیمه هستند.
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی استان گلستان در این خصوص گفت: این استان نزدیک به ۱۸ هزار بیمه شده فعال دارد و ۲۷ هزار کارگر ساختمانی در سامانه رفاهی شناسایی شدهاند؛ یعنی نزدیک به ۹ هزار کارگر ساختمانی گلستان، در سامانه ثبت نام کردهاند اما بیمه ندارند.
روح الله محمدی افزود: ۶ هزار کارگر ساختمانی دیگر هم در این استان هستند که در سامانه رفاهی ثبت نام نکردهاند و بیمه هم ندارند؛ پس در مجموع حدود ۱۵ هزار کارگر ساختمانی در استان گلستان، فاقد بیمه هستند.
آقای محمدی از مهلت سه ماهه برای قطع شدن بیمه انتقاد کرد و گفت: قبلاً این مهلت شش ماه بود حالا که کرونا آمده و اوضاع بدتر شده، مهلت را سه ماه کردهاند! این محدودیتها اصلاً مبتنی بر قانون نیست؛ مینشینند برای خودشان بخشنامهی داخلی مینویسند. مدام ماده و تبصره میگذارند که کارگران ساختمانیِ بیمه شده ریزش کنند و بارشان سبک شود. این در حالیست که براساس ماده واحده رفع موانع بیمه کارگران ساختمانی که به تصویب مجلس رسیده، قرار بر این بود که کارگران ساختمانی همگی بدون سهمیهبندی بیمه شوند؛ حالا سازمان مدعی شده ما بودجهمان کفاف نمیدهد و آن ۱۵ درصد عوارضِ ماده ۵ قانون بیمه کارگران ساختمانی، برای بیمه کردن اینهمه کارگر کافی نیست. یعنی رویهای خلاف قانون را پیش گرفتهاند و میخواهند از شمار کارگران بیمه شده کم کنند. به ظاهر مظلومتر و بیدفاعتر از کارگران ساختمانی هم سراغ ندارند.
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی استان گلستان اظهار کرد: ماهیت کار کارگران ساختمانی فصلی است. فصلی یعنی کارگر همهی سال کار ندارد؛ در گلستان، کارگران برخی ماهها میروند شالیکوبی، برمیگردند سر کار ساختمان، باز یک ماه میروند پرتقال چینی، حالا سازمان به جای اینکه حامی این کارگران با ماهیت شغلی بسیار متزلزل باشد، مدام به فکر این است که چطور کارگران را دور بزند یا بیمهشان را به دلایل واهی قطع کند؛ آخر کارگری که در سال گاهی سه ماه هم کار ندارد، چطور هر ماه مرتب حق بیمه بدهد؟! این سه ماه مهلت، نه فقط ناعادلانه که بسیار ظالمانه است.
آقای محمدی در انتقاد از عملکرد سازمان تامین اجتماعی در قبال کارگران ساختمانی نیز گفت: رفتار سازمان تامین اجتماعی در قبال کارگران ساختمانی، ناشایست و ظالمانه است؛ رویکردی را کلید زدهاند و درپیش گرفتهاند که اصلاً به حق نیست. سازمان به طور خودسرانه شروع به قطع بیمه کارگران ساختمانی کرده است؛ در بخشنامهای که خودشان نوشته و تصویب کردهاند، آمده اگر فردی سه ماه حق بیمه پرداخت نکرد، بیمهاش بعد از بازرسی قطع شود؛ اما متن بخشنامه حاکی از این است که نباید سر سه ماه بیمه قطع شود؛ مثلاً اگر تیر، مرداد و شهریور کارگر نتوانست حق بیمه را بدهد، نباید در شهریور بیمه قطع شود بلکه باید تا پایان مهر منتظر بمانند و بعد بروند بازرسی کنند و مراحل را طبق قانون پیش ببرند. تازه بعد از این مدت، باید سازمان اجتماعی بازرسی انجام دهد و اگر طرف کارگر نبود، بیمهاش قطع شود اما ما مواردی را شاهدیم که دقیقاً سر سه ماه بدون بازرسی، بیمه کارگر را قطع میکنند!
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی استان گلستان افزود: در همین بخشنامه آمده کارگری که بیمهاش به این ترتیب قطع میشود دیگر نیازی به سهمیه بیمه ندارد؛ یعنی کارگری که بیمهاش بعد از چندماه نپرداختنِ حق بیمه قطع شد، هر زمان برود دوباره درخواست بدهد بایستی بدون سهمیه و صف، بیمهاش مجدداً برقرار شود؛ اما شاهد بودهایم که بعد از قطع کردن بیمه، وقتی کارگر میرود، پرداخت را صورت میدهد و درخواست وصل شدن بیمه میدهد، قبول نمیکنند؛ ما خودمان شاهد بودیم که در ادارات تامین اجتماعی به چنین کارگری پاسخ میدهند “حالا قطع شده دیگر، باش تا سهمیه بیمه بیاید”.
به گفته آقای محمدی، تعدادی از این کارگران که بیمهشان خودسرانه قطع شده به انجمن صنفی استان گلستان مراجعه کردهاند و اعضای انجمن وقتی به قصدِ اعتراض به تامین اجتماعی رفتهاند، فقط پاسخ سربالا دریافت کردهاند؛ برخورد مدیران سازمان با انجمنهای صنفی و کارگرانِ ساختمانی اصلاً مناسب نیست.
فقط ۳۰ درصد کارگران ساختمانی بیمهاند
به گزارش ایلنا، در اردیبهشت ماه سال جاری، غلامرضا عباسی رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران کشور در خصوص بیمه کارگران ساختمانی گفت: در حال حاضر به نظر نمیرسد که بیش از ۶۰۰هزار نفر کارگر بیمه شده ساختمانی داشته باشیم. در حالیکه که حدود ۲ میلیون نفر کارگر ساختمانی شناخته شده و دارای هویت در کشور وجود دارد.
با این حساب، چیزی حدود ۳۰ درصد کارگران ساختمانی کشور توانستهاند از خدمات محدود بیمهای بهرهمند شوند؛ اما نه تنها کمیت و گسترهی خدمات بیمهای برای کارگران ساختمانی معیوب و ناکافیست، بلکه کیفیت خدمات ارائه شده به بیمهشدگان بخش ساختمان نیز دچار نارساییها و کاستیهای بسیار است.
در ابتدای سال ۹۹، چند ماه بعد از بالا گرفتن بحران کرونا، اکبر شوکت رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی استان قم از بیکاری حدوداً ۵۰ درصدی کارگران ساختمان در این استان خبر داد.
بر اساس این گزارش، پس از شروع بحران کرونا، نرخ بیکاری ۵۰ درصدی بخش ساختمان در بسیاری از استانهای کشور برقرار است و کمتر شهر و استانی را میتوان سراغ گرفت که لااقل ۷۰ یا ۸۰ درصد کارگران ساختمانی آن، در این ماههای کرونایی کار داشته باشند.